Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego
Dodaj do CookBook

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anta19
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mięso mielone wołowe
250  g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Marchewka
2  łodyg
Seler naciowy
1 
Papryka czerwona
1 
Cebula
150  ml
Passata pomidorowa
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
900  g
Ziemniaki
25  g
Serek topiony
150  ml
Mleko
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżeczka
Sos worcestershire
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Bazylia
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.4 g
Wartość energetyczna
639.3 kcal
Tłuszcze
25 g
Białko
42.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając. Oryginalny Cottage pie robi się tylko z wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obrać.
  • Krok 2

    35 min
    Ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.
  • Krok 3

    20 min
    Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebulę i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości.
  • Krok 4

    15 min
    Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.
  • Krok 5

    10 min
    Do warzyw dodajemy mięso, passatę, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut.
  • Krok 6

    30 min
    Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny, a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut.
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 1 z 6

Ziemniaki obrać.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 2 z 6

Ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 3 z 6

Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebulę i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 4 z 6

Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 5 z 6

Do warzyw dodajemy mięso, passatę, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 6 z 6

Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny, a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu