Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kasza perłowa z warzywami to smaczne i lekkie danie, które łatwo można zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie. Jest smaczna zarówno na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, jak i po wystygnięciu.
Jak przygotować kaszę perłową z warzywami? Zacznij od rozpuszczenia na patelni odrobiny masła, wysyp na nie opłukaną i osączoną kaszę, zrumień delikatnie. Zalej bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
W tym czasie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę warzywa. Proponujemy zestaw składający się z selera naciowego, cukinii, marchewki, czerwonej papryki, połowy cebuli i ząbka czosnku, ale możesz zmienić tę kompozycję, uwzględniając swoje preferencje. Rozgrzej oliwę i smaż warzywa przez 10 minut. Po tym czasie zmieszaj je z kaszą i dopraw solą i pieprzem. Kasza perłowa z warzywami gotowa. Możesz podawać ją samą, ale będzie też stanowiła świetny dodatek do różnego rodzaju pieczonych czy smażonych mięs. Jeśli przygotowujesz kaszę perłową z warzywami z wyprzedzeniem i planujesz ją zjeść na zimno – jako drugie śniadanie czy lunch w pracy – spróbuj dodać trochę soku z cytryny lub limonki, urozmaica to smak potrawy i działa odświeżająco.
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Na patelni rozpuścić masło, dodać umytą i osączoną kaszę.
Krok 2
10 min
Kaszę wymieszać z masłem, lekko zrumienić
Krok 3
30 min
Dodać wywar z kurczaka, gotować 30 minut.
Krok 4
10 min
Seler naciowy, cukinię, marchewki, czerwoną paprykę, pół cebuli i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
10 min
Warzywa włożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć 10 minut.
Krok 6
5 min
Kasze połączyć z warzywami.
Krok 7
5 min
Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 1
z
7
Na patelni rozpuścić masło, dodać umytą i osączoną kaszę.
Krok 2
z
7
Kaszę wymieszać z masłem, lekko zrumienić
Krok 3
z
7
Dodać wywar z kurczaka, gotować 30 minut.
Krok 4
z
7
Seler naciowy, cukinię, marchewki, czerwoną paprykę, pół cebuli i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
z
7
Warzywa włożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć 10 minut.
Krok 6
z
7
Kasze połączyć z warzywami.
Krok 7
z
7
Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0