Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przepłucz i dokładnie odsącz lub osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i seler pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiany. Po tym czasie zdejmij warzywa z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
Na tej samej patelni obsmaż cebulę do czasu, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony seler oraz czosnek i smaż całość przez około 3 minuty.
Dodaj pomidory z puszki i gotuj całość, aż płyn częściowo odparuje, czyli około 15–20 minut. Nie skracaj tego czasu – jeśli caponata warzywna ma być aromatyczna, musi się dłużej gotować.
Oliwki pokrój w plasterki, a kapary odsącz dokładnie z zalewy.
Do duszonych pomidorów dodaj Bulion Warzywny Winiary w słoiku, koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary, ocet balsamiczny oraz wcześniej obsmażone bakłażany. Całość dopraw, a następnie duś kolejne 15–20 minut.
Włoska caponata najlepiej smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.