Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Caponata

0
58 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bakłażan
1 łyżka
Sól
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
2 puszek
Pomidory z puszki krojone
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
25 g
Zielone oliwki
1 łyżka
Kapary w zalewie
1 łodyga
Seler naciowy
2 łyżek
Ocet balsamiczny
1 pęczek
Natka pietruszki
1 łyżeczka
Cukier trzcinowy
2 łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
6.02 g
Białko
4.63 g
Wartość energetyczna
151.49 kcal
Węglowodany
23.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
10 min
Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przepłucz i dokładnie odsącz lub osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i seler pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiany. Po tym czasie zdejmij warzywa z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
Krok 3
5 min
Na tej samej patelni obsmaż cebulę do czasu, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony seler oraz czosnek i smaż całość przez około 3 minuty.
Krok 4
15 min
Dodaj pomidory z puszki i gotuj całość, aż płyn częściowo odparuje, czyli około 15–20 minut. Nie skracaj tego czasu – jeśli caponata warzywna ma być aromatyczna, musi się dłużej gotować.
Krok 5
2 min
Oliwki pokrój w plasterki, a kapary odsącz dokładnie z zalewy.
Krok 6
15 min
Do duszonych pomidorów dodaj Bulion Warzywny Winiary w słoiku, koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary, ocet balsamiczny oraz wcześniej obsmażone bakłażany. Całość dopraw, a następnie duś kolejne 15–20 minut.
Krok 7
1 min
Włoska caponata najlepiej smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.
Caponata

Krok 1 z 7

Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przepłucz i dokładnie odsącz lub osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i seler pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Caponata

Krok 2 z 7

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiany. Po tym czasie zdejmij warzywa z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.

Caponata

Krok 3 z 7

Na tej samej patelni obsmaż cebulę do czasu, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony seler oraz czosnek i smaż całość przez około 3 minuty.

Caponata

Krok 4 z 7

Dodaj pomidory z puszki i gotuj całość, aż płyn częściowo odparuje, czyli około 15–20 minut. Nie skracaj tego czasu – jeśli caponata warzywna ma być aromatyczna, musi się dłużej gotować.

Caponata

Krok 5 z 7

Oliwki pokrój w plasterki, a kapary odsącz dokładnie z zalewy.

Caponata

Krok 6 z 7

Do duszonych pomidorów dodaj Bulion Warzywny Winiary w słoiku, koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary, ocet balsamiczny oraz wcześniej obsmażone bakłażany. Całość dopraw, a następnie duś kolejne 15–20 minut.

Caponata

Krok 7 z 7

Włoska caponata najlepiej smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.

Z pomocą warzyw i starannie dobranych dodatków możesz wyczarować pyszny obiad. Taka właśnie jest sycylijska caponata! To tradycyjna potrawa, którą przygotujesz na różne sposoby. W naszej wersji wzbogaciliśmy ją o dodatek bulionu warzywnego Winiary. Dzięki niemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Z czym najlepiej smakuje caponata siciliana? Przepis bazuje na warzywach, które doskonale łączą się z owocami morza czy mięsem. Caponata sprawdzi się też jako samodzielne danie, podawane np. z opiekanym pieczywem. To doskonały pomysł na przekąskę lub obiad dla całej rodziny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika