Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Caponata
Dodaj do CookBook

Caponata

(0)
58 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
1  łyżka
Sól
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  puszek
Pomidory z puszki krojone
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
25  g
Zielone oliwki
1  łyżka
Kapary w zalewie
1  łodyga
Seler naciowy
2  łyżek
Ocet balsamiczny
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
2  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.2 g
Wartość energetyczna
151.5 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z pomocą warzyw i starannie dobranych dodatków możesz wyczarować pyszny obiad. Taka właśnie jest sycylijska caponata! To tradycyjna potrawa, którą przygotujesz na różne sposoby. W naszej wersji wzbogaciliśmy ją o dodatek bulionu warzywnego Winiary. Dzięki niemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Z czym najlepiej smakuje caponata siciliana? Przepis bazuje na warzywach, które doskonale łączą się z owocami morza czy mięsem. Caponata sprawdzi się też jako samodzielne danie, podawane np. z opiekanym pieczywem. To doskonały pomysł na przekąskę lub obiad dla całej rodziny.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    10 min
    Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przepłucz i dokładnie odsącz lub osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i seler pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiany. Po tym czasie zdejmij warzywa z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
  • Krok 3

    5 min
    Na tej samej patelni obsmaż cebulę do czasu, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony seler oraz czosnek i smaż całość przez około 3 minuty.
  • Krok 4

    15 min
    Dodaj pomidory z puszki i gotuj całość, aż płyn częściowo odparuje, czyli około 15–20 minut. Nie skracaj tego czasu – jeśli caponata warzywna ma być aromatyczna, musi się dłużej gotować.
  • Krok 5

    2 min
    Oliwki pokrój w plasterki, a kapary odsącz dokładnie z zalewy.
  • Krok 6

    15 min
    Do duszonych pomidorów dodaj Bulion Warzywny Winiary w słoiku, koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary, ocet balsamiczny oraz wcześniej obsmażone bakłażany. Całość dopraw, a następnie duś kolejne 15–20 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Włoska caponata najlepiej smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.
Caponata

Krok 1 z 7

Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie przepłucz i dokładnie odsącz lub osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i seler pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Caponata

Krok 2 z 7

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiany. Po tym czasie zdejmij warzywa z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.

Caponata

Krok 3 z 7

Na tej samej patelni obsmaż cebulę do czasu, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony seler oraz czosnek i smaż całość przez około 3 minuty.

Caponata

Krok 4 z 7

Dodaj pomidory z puszki i gotuj całość, aż płyn częściowo odparuje, czyli około 15–20 minut. Nie skracaj tego czasu – jeśli caponata warzywna ma być aromatyczna, musi się dłużej gotować.

Caponata

Krok 5 z 7

Oliwki pokrój w plasterki, a kapary odsącz dokładnie z zalewy.

Caponata

Krok 6 z 7

Do duszonych pomidorów dodaj Bulion Warzywny Winiary w słoiku, koncentrat pomidorowy, oliwki, kapary, ocet balsamiczny oraz wcześniej obsmażone bakłażany. Całość dopraw, a następnie duś kolejne 15–20 minut.

Caponata

Krok 7 z 7

Włoska caponata najlepiej smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Dla dwojga
  • Kuchnia włoska
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu