Nasze przepisy ciabatta

ciabatta

Podłużne, płaskie włoskie chlebki, wypiekane z mąki pszennej z dodatkiem drożdży podbiły kuchnie Stanów Zjednoczonych i Europy. Niezależnie od rodzaju – wypiekane z mąki jasnej lub ciemnej, mniej lub bardziej puszyste czy chrupiące – ciabatty są idealne do kanapek (czyli po włosku „panini”), grzanek czy zapiekanek. Ciabatta jest podstawą tradycyjnej włoskiej przekąski, zwanej „bruschetta”, czyli chrupiącego tostu z dodatkiem szlachetnej oliwy, czosnku oraz innych smakołyków (np. parmeńskiej szynki, serów lub świeżych pomidorów z ziołami). Zebrane przez nas domowe przysmaki z ciabattą to całe mnóstwo kanapek i smakowitych zapiekanek oraz przepisy na fantazyjne bruschetty. Znajdą się także ciekawe pomysły na inne dania z dodatkiem włoskiego chlebka: pieczone ryby, zupy, grillowane warzywa, a nawet... spaghetti. Warto spróbować, bo niepozorne ciabatty mogą nas niejednym zaskoczyć!