Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cynamonki (bułeczki cynamonowe)
Dodaj do CookBook

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

(0)
3 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7  g
Drożdże instant
250  ml
Ciepłe mleko
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 
Jajko
2 
Żółtka
75  g
Masło (temperatura pokojowa)
100  g
Masło (temperatura pokojowa)
1  łyżeczka
Cynamon
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1 
Skórka otarta z jednej cytryny
1 
Skórka z połowy pomarańczy
1 
Roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.3 g
Wartość energetyczna
250.7 kcal
Tłuszcze
5 g
Białko
9.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bułeczki cynamonowe to smakołyk, który doskonale wpisuje się w gust nawet najbardziej wymagającego smakosza. Ich zapach szybko rozchodzi się po domu i sprawia, że chcemy skosztować tego przysmaku. Cynamonki są dobrym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, dlatego warto bliżej przyjrzeć się przepisowi. Kto chociaż raz spróbuje bułeczek cynamonowych, zapragnie kolejny raz je przygotować w zaciszu domowym! Sprawdźmy, jak to zrobić.


Pyszne cynamonki z ciasta drożdżowego

Faktem jest, że cynamonki drożdżowe mają szerokie grono zwolenników. Uwielbiają je nie tylko dzieci, lecz także osoby dorosłe. Smaczne bułeczki można skosztować na śniadanie, do kawy lub na podwieczorek. Cynamonki z powodzeniem wypieczemy wieczorem i podgrzejemy rano w piekarniku. Znając przepis, to zadanie jest bardzo łatwe. Pamiętać należy jednak o tym, że ciasto na cynamonki potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Czekanie bywa trudne, jednak warto się poświęcić dla tak cudownego smaku. Wyrośnięcie, rozwałkowanie, uformowanie i upieczenie ciasta daje wiele radości oraz satysfakcji! Przygotuj je razem z dziećmi i ciesz się wyjątkowym smakiem bułeczek cynamonowych. Poza tym przestudzone smakołyki można dodatkowo polać lukrem. Każdy smakosz wie doskonale, że najlepiej smakują wtedy, gdy są ciepłe.


Cynamonki - przepis

Przepis na cynamonki drożdżowe pozwala szybko i łatwo przygotować słodkości na przyjęcie lub codzienny relaks z rodziną. W efekcie uzyskujemy niebiański smak, który jest rozkoszą dla podniebienia. Jak zrobić cynamonki z ciasta drożdżowego? Na początku musisz wymieszać drożdże z mlekiem i odstawić na chwilę. Potem dodajesz jajka, cukier, masło i mąkę, wyrabiając ręcznie ciasto. Kolejnym etapem jest umieszczenie go w ciepłym miejscu, co najmniej na godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto podwoiło swoją objętość. Jeśli tak, podziel je na dwie części i cienko rozwałkuj. Nie zapominaj wymieszać składników nadzienia i posmarować placki taką masą. Następnie zwijasz je w rolady, kroisz na plasterki i przekładasz na blachę. Warto także posmarować cynamonki roztrzepanym jajkiem, a potem odstawić do ponownego wyrośnięcia (30-60min.). Teraz możesz piec bułeczki cynamonowe, aż do uzyskania złotego koloru. Pyszne bułeczki są gotowe!

Cynamonki drożdżowe to smaczne ciastka, które warto przygotować na specjalne okazje i bez okazji w swoim domu. Gdy spodziewasz się gości, możesz ich zaskoczyć pysznymi bułeczkami cynamonowymi. W każdym przypadku postaw na wyjątkowe cynamonki!

Przygotowanie

185 min
  • Krok 1

    75 min
    Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • Krok 2

    90 min
    Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
  • Krok 3

    20 min
    Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Krok 1 z 3

Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Krok 2 z 3

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Krok 3 z 3

Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cynamonki z ciasta francuskiego

    Cynamonki z ciasta francuskiego

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu