Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowe cynamonki to pyszne słodkości, których zapach szybko rozchodzi się po całym domu i którym nie sposób im się oprzeć. Masz chęć na coś pysznego? Nie czekaj na specjalną okazję. Sprawdź, jak zrobić cynamonki drożdżowe z WINIARY! Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, wystarczy, że poznasz nasz sprawdzony przepis na cynamonki. Zaczynajmy! Bułeczki możesz wypiec wieczorem i podgrzać rano w piekarniku lub przygotować rano, np. w weekend, kiedy masz więcej czasu - ciasto na cynamonki drożdżowe potrzebuje go, by wyrosnąć. Najtrudniejsze jest oczywiście czekanie, ale zapewniamy, że warto! Po wyrośnięciu, rozwałkowaniu i uformowaniu ciasta, już tylko chwila dzieli nas od pierwszego kęsa. Gotowe i przestudzone bułeczki cynamonowe możesz dodatkowo polać lukrem. Cynamonki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Wypróbuj nasz przepis na cynamonki i ciesz się ich smakiem z bliskimi!
Przygotowanie
185 min
Krok 1
75 min
Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Krok 2
90 min
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
Krok 3
20 min
Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Krok 1
z
3
Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Krok 2
z
3
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
Krok 3
z
3
Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0