Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

(0)
3 godz 5 min
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7  g
Drożdże instant
250  ml
Ciepłe mleko
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 
Jajko
2 
Żółtka
75  g
Masło (temperatura pokojowa)
100  g
Masło (temperatura pokojowa)
1  łyżeczka
Cynamon
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1 
Skórka otarta z jednej cytryny
1 
Skórka z połowy pomarańczy
1 
Roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.63 g
Węglowodany
45.29 g
Tłuszcze
4.96 g
Wartość energetyczna
250.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowe cynamonki to pyszne słodkości, których zapach szybko rozchodzi się po całym domu i którym nie sposób im się oprzeć. Masz chęć na coś pysznego? Nie czekaj na specjalną okazję. Sprawdź, jak zrobić cynamonki drożdżowe z WINIARY! Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, wystarczy, że poznasz nasz sprawdzony przepis na cynamonki. Zaczynajmy! Bułeczki możesz wypiec wieczorem i podgrzać rano w piekarniku lub przygotować rano, np. w weekend, kiedy masz więcej czasu - ciasto na cynamonki drożdżowe potrzebuje go, by wyrosnąć. Najtrudniejsze jest oczywiście czekanie, ale zapewniamy, że warto! Po wyrośnięciu, rozwałkowaniu i uformowaniu ciasta, już tylko chwila dzieli nas od pierwszego kęsa. Gotowe i przestudzone bułeczki cynamonowe możesz dodatkowo polać lukrem. Cynamonki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Wypróbuj nasz przepis na cynamonki i ciesz się ich smakiem z bliskimi!

Przygotowanie

185 min
  • Krok 1

    75 min
    Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • Krok 2

    90 min
    Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
  • Krok 3

    20 min
    Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Krok 1 z 3

Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Krok 2 z 3

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).

Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

Krok 3 z 3

Cynamonki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

    2 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu