Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki cynamonowe

(0)
3 godz 5 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7  g
Drożdże instant
250  ml
Ciepłe mleko
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
1 
Jajko
2 
Żółtka
75  g
Masło miękkie
100  g
Masło miękkie
1  łyżeczka
Cynamon
1 
Skórka otarta z jednej cytryny
1 
Skórka z połowy pomarańczy
1 
Roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.89 g
Węglowodany
47.04 g
Tłuszcze
18.63 g
Wartość energetyczna
383.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

185 min
Krok 1
75 min
Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Krok 2
90 min
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
Krok 3
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Bułeczki cynamonowe

Krok 1 z 3

Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Bułeczki cynamonowe

Krok 2 z 3

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).

Bułeczki cynamonowe

Krok 3 z 3

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).

Zapach wypieków z cynamonem przyciągnie na ucztę nie tylko Twoich najbliższych, ale również sąsiadów - na pewno zgłoszą się do Ciebie po przepis! Apetyczny aromat bułeczek cynamonowych rozchodzący się po całym domu zastąpi niejedną świecę zapachową. Drożdżowe bułeczki możesz wypiec wieczorem i podgrzać rano w piekarniku lub przygotować rano, np. w sobotę czy w niedzielę, kiedy masz więcej czasu - ciasto potrzebuje go, by wyrosnąć. Zapewniamy jednak, że czekanie jest najtrudniejszym etapem wykonania tego przepisu. Gotowe i przestudzone bułeczki cynamonowe możesz dodatkowo polać lukrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha