Bułeczki cynamonowe
3 godz 5 min
7
g
Drożdże instant
250
ml
Ciepłe mleko
500
g
Mąka pszenna
1
opakowanie
1
Jajko
2
Żółtka
75
g
Masło miękkie
100
g
Masło miękkie
1
łyżeczka
Cynamon
2
opakowań
1
Skórka otarta z jednej cytryny
1
Skórka z połowy pomarańczy
1
Roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
.
Wartości odżywcze
Białko
10.89 g
Węglowodany
47.04 g
Tłuszcze
18.63 g
Wartość energetyczna
383.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
185 min
Krok 1
75 min
Wymieszaj drożdże z mlekiem, odstaw na dwie minuty, Dodaj jajka, masło, cukier i przesianą przez sitko mąkę i wyrabiaj ręcznie na jednolite ciasto (minimum 10 minut). Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Krok 2
90 min
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Wymieszaj składniki nadzienia (100 g miękkiego masła, cynamon, 2 opakowania cukru wanilinowego, skórkę z cytryny i pomarańczową) i posmaruj powstałą masą całą powierzchnię placków. Zwiń placki w rolady i pokrój na plasterki o szerokości 2 cm. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia (30 min do 1 godziny).
Krok 3
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Zapach wypieków z cynamonem przyciągnie na ucztę nie tylko Twoich najbliższych, ale również sąsiadów - na pewno zgłoszą się do Ciebie po przepis! Apetyczny aromat bułeczek cynamonowych rozchodzący się po całym domu zastąpi niejedną świecę zapachową. Drożdżowe bułeczki możesz wypiec wieczorem i podgrzać rano w piekarniku lub przygotować rano, np. w sobotę czy w niedzielę, kiedy masz więcej czasu - ciasto potrzebuje go, by wyrosnąć. Zapewniamy jednak, że czekanie jest najtrudniejszym etapem wykonania tego przepisu. Gotowe i przestudzone bułeczki cynamonowe możesz dodatkowo polać lukrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Komentarze 0