Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cynamonki z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Cynamonki z ciasta francuskiego

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto Francuskie
1  opakowanie
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
400  ml
Mleko
1  łyżka
Cynamon
2  łyżek
Cukier brązowy
0.5  szklanka
Rozpuszczone masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33 g
Wartość energetyczna
501.7 kcal
Tłuszcze
34.9 g
Białko
9.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Cynamonki z ciasta francuskiego jako deser lub przekąska

Pyszne cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego to doskonały wybór zarówno na deser, jak i przekąskę. Dzięki swojej małej formie są idealne na różne okazje – będą smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są lekkie, a jednocześnie sycące i baaaaardzo smaczne.

Cynamonki można serwować na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych, budyniem lub bitą śmietaną, co podkreśli ich cynamonowy smak. Można je również podać z filiżanką gorącej kawy lub herbaty na zakończenie posiłku.

Dlaczego warto spróbować cynamonek?

Cynamonki to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich wypieków. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupiące, a cynamonowy cukier w środku sprawia, że ciastka są pełne smaku i aromatu.

Przepisy na cynamonki z ciasta francuskiego pozwalają na kreatywność i można modyfikować według własnych upodobań, dodając na przykład rodzynki, orzechy czy czekoladę albo masę budyniową do środka.

Są też doskonałym pomysłem na błyskawiczny deser, gdy goście nas zaskoczą - gotowe ciasto francuskie można kupić wcześniej i przechowywać w lodówce.

Cynamonki z ciasta francuskiego dla początkujących w kuchni

Ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego są idealnym wypiekiem na rozpoczęcie swojej przygody z pieczeniem słodkości. Przygotowanie ich jest proste i nie wymaga dużych umiejętności ani sprzętu, a składniki są łatwo dostępne. Można powiedzieć, że przepis na ich przygotowania jest ekspresowy. Wystarczy rozwałkować gotowe ciasto, posmarować masą budyniową i posypać mieszanką cukru i cynamonu, zwinąć w rulon i pokroić na plastry o równej grubości. Następnie ślimaczki należy wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenie i piec w piekarniku przez kilka minut, do zarumienienia.

Ten przepis jest na tyle prosty, że można go zrobić wspólnie z dziećmi, co będzie świetną okazją do spędzenia razem czasu. Ciasteczka francuskie mogą stać się ich ulubionym przepisem i zainspirować do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Jak udekorować cynamonki z ciasta francuskiego?

Ślimaczki z ciasta francuskiego same w sobie prezentują się ładnie i elegancko, ale odpowiednia dekoracja może jeszcze bardziej podkreślić ich wygląd. Najprostszym sposobem jest posypanie ich cukrem pudrem tuż przed podaniem. Cukier nada im delikatnej słodyczy i ładnego wyglądu.

Innym klasycznym sposobem na dekorację jest polanie cynamonek lukrem, który można zrobić, mieszając cukier puder z odrobiną soku z cytryny.

Jeśli chcesz dodać cynamonkom bardziej wyrafinowanego smaku, możesz posypać ich wierzch posiekanymi orzechami albo migdałami przed pieczeniem. Dodają one chrupkości i dodatkowego aromatu. Można również użyć wiórków czekoladowych, które rozpuszczą się podczas pieczenia.

Cynamonki z ciasta francuskiego w sezonie świątecznym

Cynamonki są idealnym wypiekiem na sezon świąteczny. Ich aromatyczny zapach cynamonu, który unosi się podczas pieczenia, wprowadza magiczny
i wyjątkowy nastrój w całym domu. Ciasteczka można też udekorować lukrem
z dodatkiem świątecznych przypraw, takich jak imbir czy gałka muszkatołowa
i posypać owocami kandyzowanymi, aby nadać ciasteczkom jeszcze bardziej świąteczny charakter.

Dodatkowo, cynamonki można udekorować kolorowymi posypkami albo jadalnymi perłami, co sprawi, że będą wyglądały jeszcze bardziej elegancko. Własnoręcznie przygotowane cynamonki są też znakomitym pomysłem na świąteczny prezent dla bliskich. Wystarczy je efektownie zapakować i przewiązać wstążką.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    3 min
    Z mleka odlej 100 ml i wymieszaj w nim budyń Winiary.
  • Krok 2

    5 min
    Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego pozostały płyn z budyniem, ciągle mieszaj.
  • Krok 3

    15 min
    Po ugotowaniu odstaw do przestudzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto francuskie rozwiń. ¾ ciasta posmaruj budyniem. Posyp cynamonem oraz cukrem brązowym. Całość zwiń delikatnie w niezbyt ciasny rulon.
  • Krok 5

    5 min
    Roladę pokrój na kawałki o równomiernej grubości.
  • Krok 6

    2 min
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 7

    5 min
    Ułóż pokrojone roladki na całej powierzchni blachy.
  • Krok 8

    40 min
    Ciastka dokładnie posmaruj roztopionym masłem a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Czas pieczenia - ok 30-40 minut.
  • Krok 9

    5 min
    Po upieczeniu cynamonki możesz polać lukrem.
Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Krok 1 Krok 1

Z mleka odlej 100 ml i wymieszaj w nim budyń Winiary.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Krok 2 Krok 2

Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego pozostały płyn z budyniem, ciągle mieszaj.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Krok 3 Krok 3

Po ugotowaniu odstaw do przestudzenia.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Krok 4 Krok 4

Ciasto francuskie rozwiń. ¾ ciasta posmaruj budyniem. Posyp cynamonem oraz cukrem brązowym. Całość zwiń delikatnie w niezbyt ciasny rulon.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Krok 5 Krok 5

Roladę pokrój na kawałki o równomiernej grubości.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Krok 6 Krok 6

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Krok 7 Krok 7

Ułóż pokrojone roladki na całej powierzchni blachy.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Krok 8 Krok 8

Ciastka dokładnie posmaruj roztopionym masłem a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Czas pieczenia - ok 30-40 minut.

Cynamonki z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Krok 9 Krok 9

Po upieczeniu cynamonki możesz polać lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciastka
  • Deser
  • Inspiracje
  • Kolacja
  • Kuchnia amerykańska
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Przekąska
  • Szczytowe
  • Uroczystość
  • Walentynki
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu