Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

(1)
1 godz 17 min
Średni
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Papryka czerwona (może być też w innym kolorze)
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
0.75  paczka
Pasta z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
100  ml
Śmietana lub napój owsiany
trochę
Uprażony słonecznik lub pestki dyni
3  plastrów
czerstwe pieczywo
75  g
rolada kozia (lub feta lub jakikolwiek inny ser)
3  łyżek
Miód
trochę
świeży lub suszony tymianek
trochę
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.21 g
Węglowodany
43.42 g
Tłuszcze
18.41 g
Wartość energetyczna
384.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cześć! Dzisiejszy odcinek #pomagamywgotowaniu zbiegł się w czasie z pełnią plonów w sadach i ogrodach. To moment na długo wyczekiwane czerwone warzywa – rozgrzane słońcem mięsiste papryki i pomidory. Chciałoby się to ciepło zatrzymać jak najdłużej, prawda? Ja mam na to sposób i są nim rozgrzewające zupy. Kocham zupy za ich łatwą obsługę i mnóstwo smakowych kombinacji, które można wyczarować. Gotuję je z dojrzałych, sezonowych warzyw i zamrażam, aby móc cieszyć się smakiem ciepłych dni kiedy lato jest już tylko wspomnieniem. Zupy świetnie sprawdzają się w kuchennych metamorfozach - do ich przygotowania możemy wykorzystać lekko już przejrzałe warzywa lub zioła albo czerstwe pieczywo. Dzisiaj pokażę Wam jedną z moich ulubionych zup późnego lata - zupę pomidorową z pieczonymi paprykami, do której podam grzanki z czerstwego pieczywa z kozim serem i miodem. No to do dzieła!

Przygotowanie

77 min
  • Krok 1

    20 min
    Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury z włączoną funkcją grill. Piecz przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.
  • Krok 2

    20 min
    Upieczoną paprykę przełóż do miski, przykryj pokrywką od garnka lub talerzem. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie, następnie wyciągnij, obierz ze skorki i gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    10 min
    W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz papryki, smaż na średniej mocy kuchenki przez około 5 min.
  • Krok 4

    15 min
    Całość zalej zupą pomidorową Winiary oraz 2,5 litrami wody. Dopraw solą oraz pieprzem, następnie gotuj przez około 15 minut pod przykryciem
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie kromki chleba podsmaż z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy obrócisz kromki na drugą stronę, połóż kawałki rolady koziej na tej stronie, która jest na wierzchu.
  • Krok 6

    5 min
    Ugotowaną zupę zblenduj z dodatkiem napoju owsianego i podawaj razem z grzanką z kozim serem , oblaną miodem, z dodatkiem tymianku i słonecznika
  • TIPY

    1 min
    - czerstwe pieczywo, jak przechowywać żeby było świeże i co zrobić jak już z czerstwieje - napoje roślinne świetnie zabielają potrawy, są zdrowsze od mleka krowiego i nadają smak potrawom, np. Migdałowe Doda orzechowego posmaku - przechowywanie papryk
  • Smacznego!

    1 min
    Gorąca, kremowa zupa i chrupiące grzanki to genialne połączenie, które ratuje chłodne wieczory. Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej, bo w następnym odcinku pokażę Wam kolejną pozycję z mojego TOP10 jesiennych zup, które rozgrzewają i poprawiają humor! Jeśli szukacie pomysłów na gotowanie z tegorocznych plonów, to zajrzyjcie na winiary.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo smakowitych inspiracji!
Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 1 z 8

Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury z włączoną funkcją grill. Piecz przez około 10 minut, przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 2 z 8

Upieczoną paprykę przełóż do miski, przykryj pokrywką od garnka lub talerzem. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie, następnie wyciągnij, obierz ze skorki i gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 3 z 8

W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz papryki, smaż na średniej mocy kuchenki przez około 5 min.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 4 z 8

Całość zalej zupą pomidorową Winiary oraz 2,5 litrami wody. Dopraw solą oraz pieprzem, następnie gotuj przez około 15 minut pod przykryciem

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 5 z 8

W międzyczasie kromki chleba podsmaż z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy obrócisz kromki na drugą stronę, połóż kawałki rolady koziej na tej stronie, która jest na wierzchu.

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Krok 6 z 8

Ugotowaną zupę zblenduj z dodatkiem napoju owsianego i podawaj razem z grzanką z kozim serem , oblaną miodem, z dodatkiem tymianku i słonecznika

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

TIPY z 8

- czerstwe pieczywo, jak przechowywać żeby było świeże i co zrobić jak już z czerstwieje - napoje roślinne świetnie zabielają potrawy, są zdrowsze od mleka krowiego i nadają smak potrawom, np. Migdałowe Doda orzechowego posmaku - przechowywanie papryk

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Smacznego! z 8

Gorąca, kremowa zupa i chrupiące grzanki to genialne połączenie, które ratuje chłodne wieczory. Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej, bo w następnym odcinku pokażę Wam kolejną pozycję z mojego TOP10 jesiennych zup, które rozgrzewają i poprawiają humor! Jeśli szukacie pomysłów na gotowanie z tegorocznych plonów, to zajrzyjcie na winiary.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo smakowitych inspiracji!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowo-grzybowa

    Zupa grochowo-grzybowa

    31 min Łatwy
  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

    Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

    3 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu