Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chleb który pachnie lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes.
Przygotowanie
86 min
Krok 1
5 min
Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2
5 min
Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 3
10 min
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.
Krok 4
15 min
Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.
Krok 5
50 min
Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Krok 6
1 min
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.
Krok 1
z
6
Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2
z
6
Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 3
z
6
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.
Krok 4
z
6
Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.
Krok 5
z
6
Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Krok 6
z
6
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0