Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chleb na zupie z kurkami

0
86 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Mąka pszenna
2 dag
Drożdże
0.5 łyżeczka
Sól
1 paczka
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
300 ml
Woda
20 dag
Kurki
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej rzepakowy
1 szczypta
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.3 g
Wartość energetyczna
187.01 kcal
Tłuszcze
1.67 g
Węglowodany
36.86 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
5 min
Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2
5 min
Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 3
10 min
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.
Krok 4
15 min
Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.
Krok 5
50 min
Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Krok 6
1 min
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.
Chleb na zupie z kurkami

Krok 1 z 6

Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 2 z 6

Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 3 z 6

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 4 z 6

Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 5 z 6

Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 6 z 6

Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.

Chleb który pachnie lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika