Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleb na zupie z kurkami
Dodaj do CookBook

Chleb na zupie z kurkami

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mysza75
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Mąka pszenna
2  dag
Drożdże
0.5  łyżeczka
Sól
1  paczka
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
300  ml
Woda
20  dag
Kurki
trochę
Sól
trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Cukier
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.9 g
Wartość energetyczna
187 kcal
Tłuszcze
1.7 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chleb który pachnie lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    5 min
    Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Krok 2

    5 min
    Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.
  • Krok 4

    15 min
    Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.
  • Krok 5

    50 min
    Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.
Chleb na zupie z kurkami

Krok 1 z 6

Do miski wykruszam drożdże, dolewam 50 ml wody letniej, dodaję mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (około łyżkę), szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 2 z 6

Kurki myję, odsączam i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 3 z 6

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 4 z 6

Foremkę o wymiarach 25x11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 5 z 6

Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni (góra-dół), wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.

Chleb na zupie z kurkami

Krok 6 z 6

Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu