Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

(0)
3 godz 28 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
5  łyżek
Cukier trzcinowy
1  łyżka
Cukier wanilinowy
8  g
Drożdże suszone (1 opakowanie)
200  g
Masło (lub margaryna)
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
200  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.9 g
Węglowodany
16.94 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
272.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Święta wielkanocne spędzam w gronie rodzinnym zaczynając od uroczystego śniadania. Od kilku lat razem z dziećmi przygotowuję jeden, wspólny koszyczek do święconki. Kiedyś kupowałam w piekarni gotowe babeczki i bułki. Jednak satysfakcja z samodzielnie przygotowanych potraw jest ogromna więc podjęłam wyzwanie. Wypiekanie babeczek wielkanocnych i dekorowanie opanowaliśmy do perfekcji więc przyszedł czas na bułki do święconki.

Przygotowanie

208 min
  • Krok 1

    3 min
    Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.
  • Krok 2

    25 min
    W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.
  • Krok 4

    90 min
    Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Krok 5

    45 min
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  • Krok 6

    35 min
    Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 1 z 6

Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 2 z 6

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 3 z 6

Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 4 z 6

Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 5 z 6

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 6 z 6

Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu