
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
25 minKrok 3
10 minKrok 4
90 minKrok 5
45 minKrok 6
35 min
Krok 1 z 6
Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.

Krok 2 z 6
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Krok 3 z 6
Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.

Krok 4 z 6
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Krok 5 z 6
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Krok 6 z 6
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0