Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

(0)
3 godz 28 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
5  łyżek
Cukier trzcinowy
1  łyżka
Cukier wanilinowy
8  g
Drożdże suszone (1 opakowanie)
200  g
Masło (lub margaryna)
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
200  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.9 g
Węglowodany
16.94 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
272.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Święta wielkanocne spędzam w gronie rodzinnym zaczynając od uroczystego śniadania. Od kilku lat razem z dziećmi przygotowuję jeden, wspólny koszyczek do święconki. Kiedyś kupowałam w piekarni gotowe babeczki i bułki. Jednak satysfakcja z samodzielnie przygotowanych potraw jest ogromna więc podjęłam wyzwanie. Wypiekanie babeczek wielkanocnych i dekorowanie opanowaliśmy do perfekcji więc przyszedł czas na bułki do święconki.

Przygotowanie

208 min
  • Krok 1

    3 min
    Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.
  • Krok 2

    25 min
    W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.
  • Krok 4

    90 min
    Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Krok 5

    45 min
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  • Krok 6

    35 min
    Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 1 z 6

Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 2 z 6

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier trzcinowy. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 3 z 6

Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski i dłoni.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 4 z 6

Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 5 z 6

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 kulek. Każdą kulkę dzielimy na równe dwie części i tworzymy z nich wałeczki. Wałeczki przeplatamy z sobą i zwijamy tworząc kształt bułki. Dociskamy w miejscu sklejenia ciasta. Wyrobione bułeczki odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Krok 6 z 6

Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-24 minuty (w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu