Pszenne bułeczki z żółtym serem
65min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.82 g
Węglowodany
36.18 g
Tłuszcze
11.43 g
Wartość energetyczna
289.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Do miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier i ciepłe mleko, wymieszać.
Krok 2
15 min
Wsypać mąkę, sól, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 3
5 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
Krok 4
15 min
Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 5
3 min
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
2 min
Posypać startym zółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
20 min
Piec około 20 minut w temp 180 stopni.
Bułeczki pszenne z żółtym serem to świetna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą na przykład na letnią, rowerową wycieczkę. Dobrze smakują zarówno same, jak i z dodatkami. Zajadać się nimi będą zarówno dorośli, jak i dzieci zaintrygowane nowym, ciekawym smakiem pieczywa. Jedno jest pewne – robione samodzielnie smakują najlepiej!
Komentarze 0