Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Meksykański chleb kukurydziany

(0)
1 godz 10 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Kolba kukurydzy (ziarna ze świeżej) lub poza sezonem, 2 szklanki rozmrożonych ziaren
90  g
Masło w temperaturze pokojowej
4 
Jajko
1  łyżka
Proszek do pieczenia
1  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.36 g
Węglowodany
27.52 g
Tłuszcze
10.84 g
Wartość energetyczna
216 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na szybkie, słodkie małe co nieco? Przygotuj sycący i pożywny chleb kukurydziany z mlekiem skondensowanym na słodko, posypany cukrem pudrem. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila przygotowań z Twojej strony i niecała godzina w piekarniku - to najprostszy przepis na chleb kukurydziany, na jaki możesz trafić. Chleb kukurydziany możesz przybrać przed podaniem np. owocami lub polać np. sosem malinowym. Koniecznie sprawdź ten łatwy przepis i zaskocz rodzinę pomysłem na słodko. Będzie to miła odmiana od chlebków bananowych.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmiksuj mleko skondensowane z kukurydzą, masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Świeżą kukurydzę poza sezonem możesz zastąpić 2 szklankami rozmrożonej.
  • Krok 2

    50 min
    Wlej mieszankę do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Możesz też zamiast masła i mąki użyć papieru woskowanego do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona wykałaczka będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
  • Krok 3

    10 min
    Udekoruj cukrem pudrem i podawaj.
Meksykański chleb kukurydziany

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmiksuj mleko skondensowane z kukurydzą, masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Świeżą kukurydzę poza sezonem możesz zastąpić 2 szklankami rozmrożonej.

Meksykański chleb kukurydziany

Krok 2 z 3

Wlej mieszankę do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Możesz też zamiast masła i mąki użyć papieru woskowanego do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona wykałaczka będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Meksykański chleb kukurydziany

Krok 3 z 3

Udekoruj cukrem pudrem i podawaj.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosta babka budyniowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Miękkie pierniczki

    1 godz 2 min Łatwy
  • Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

    40 min Średni
  • Ciasto dyniowe

    3 godz 47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu