Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykański chleb kukurydziany
Dodaj do CookBook

Meksykański chleb kukurydziany

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Kolba kukurydzy (ziarna ze świeżej) lub poza sezonem, 2 szklanki rozmrożonych ziaren
90  g
Masło w temperaturze pokojowej
4 
Jajko
1  łyżka
Proszek do pieczenia
1  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.5 g
Wartość energetyczna
216 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chleb w kuchni polskiej stał się już absolutną podstawą. Wykorzystujemy go nie tylko w formie tostów lub kanapek, ale także jako pożywny i chrupiący dodatek do wielu dań. Jednak na świecie istnieje wiele rodzajów chleba, które zyskują sobie popularność w krajach, w których są one przygotowywane. Chlebek meksykanki kukurydziany może jednak wzbudzać ogromne zdziwienie. Nie da się ukryć, że Meksyk słynie raczej z kukurydzianej tortilli, która wypełniona jest po brzegi smakowitym, mięsnym nadzieniem. To właśnie tortilla stała się symbolem narodowym kraju i wykorzystywana jest ona nawet jako dodatek do pikantnych i rozgrzewających zup. Jednak kukurydziany chlebek jest w Meksyku równie popularny. Niemniej jednak nie jest on dobrze znany w krajach Europejskich. Może być to jednak jedna z ciekawszych alternatyw dla wszystkich chlebków bananowych, które po pewnym czasie mogą się po prostu znudzić.

Chlebek meksykański - prosty i szybki w przygotowaniu


Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości i sprawić, by przenieśli się z nami w kulinarną podróż, wówczas nic nie sprawdzi się lepiej niż chlebek meksykański. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest takie trudne, a może on stać się jednym z ciekawszych pomysłów na deser. Jedyne co musimy zrobić, to zmieszać mleko skondensowane z kukurydzą lub mączką kukurydzianą. Dodajmy jajka, masło oraz proszek do pieczenia i gotowe. Jednolitą i gładką masę wystarczy przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika, co może spowodować opadnięcie chlebka. Po upływie wyznaczonego czasu, możemy wyjąć chlebek i wbić w niego wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie ona sucha, wówczas meksykański przysmak jest gotowy i możemy się nim delektować.

Z czym można podawać chlebek meksykański?


Chlebek meksykański najczęściej stanowi formę deseru, a co za tym idzie, powinniśmy go podawać w wersji na słodko. Jednocześnie pod kątem dekoracji i urozmaicania tego przysmaku, mamy nieograniczone możliwości. Zazwyczaj świetnie sprawdza się tu cukier puder, którym wystarczy posypać wierzch chlebka. W sezonie letnim możemy zdecydować się na lody, a także słodki syrop w ulubionym smaku. Dodatek sezonowych, soczystych owoców również będzie jednym z lepszych rozwiązań. Opcjonalnie, możemy podawać chlebek meksykański ze słodkim bakaliami jak np. rodzynki, daktyle czy suszone brzoskwinie.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmiksuj mleko skondensowane z kukurydzą, masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Świeżą kukurydzę poza sezonem możesz zastąpić 2 szklankami rozmrożonej.
  • Krok 2

    50 min
    Wlej mieszankę do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Możesz też zamiast masła i mąki użyć papieru woskowanego do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona wykałaczka będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
  • Krok 3

    10 min
    Udekoruj cukrem pudrem i podawaj.
Meksykański chleb kukurydziany

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmiksuj mleko skondensowane z kukurydzą, masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Świeżą kukurydzę poza sezonem możesz zastąpić 2 szklankami rozmrożonej.

Meksykański chleb kukurydziany

Krok 2 z 3

Wlej mieszankę do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Możesz też zamiast masła i mąki użyć papieru woskowanego do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona wykałaczka będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Meksykański chleb kukurydziany

Krok 3 z 3

Udekoruj cukrem pudrem i podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Najlepszy deser
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Meksykańskie burrito - jak zrobić?

    Meksykańskie burrito - jak zrobić?

    53 min Łatwy
  • Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

    Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

    26 min Łatwy
  • Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

    Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

    1 godz 56 min Łatwy
  • Meksykańskie ceviche z tuńczyka

    Meksykańskie ceviche z tuńczyka

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu