Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meksykański chleb kukurydziany

0
1 godz 10 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kolba kukurydzy (ziarna ze świeżej) lub poza sezonem, 2 szklanki rozmrożonych ziaren
90  g
Masło w temperaturze pokojowej
4 
Jajko
1  łyżka
Proszek do pieczenia
1  szklanka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.36 g
Węglowodany
27.52 g
Tłuszcze
10.84 g
Wartość energetyczna
216 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmiksuj mleko skondensowane z kukurydzą, masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Świeżą kukurydzę poza sezonem możesz zastąpić 2 szklankami rozmrożonej.
Krok 2
50 min
Wlej mieszankę do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Możesz też zamiast masła i mąki użyć papieru woskowanego do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona wykałaczka będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
Krok 3
10 min
Udekoruj cukrem pudrem i podawaj.
Meksykański chleb kukurydziany

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmiksuj mleko skondensowane z kukurydzą, masłem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Świeżą kukurydzę poza sezonem możesz zastąpić 2 szklankami rozmrożonej.

Meksykański chleb kukurydziany

Krok 2 z 3

Wlej mieszankę do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Możesz też zamiast masła i mąki użyć papieru woskowanego do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona wykałaczka będzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

Meksykański chleb kukurydziany

Krok 3 z 3

Udekoruj cukrem pudrem i podawaj.

Masz ochotę na szybkie, słodkie małe co nieco? Przygotuj sycący i pożywny chleb kukurydziany z mlekiem skondensowanym na słodko, posypany cukrem pudrem. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila przygotowań z Twojej strony i niecała godzina w piekarniku - to najprostszy przepis na chleb kukurydziany, na jaki możesz trafić. Chleb kukurydziany możesz przybrać przed podaniem np. owocami lub polać np. sosem malinowym. Koniecznie sprawdź ten łatwy przepis i zaskocz rodzinę pomysłem na słodko. Będzie to miła odmiana od chlebków bananowych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha