Chleb z dynią
185min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.51 g
Węglowodany
20.64 g
Tłuszcze
1.12 g
Wartość energetyczna
92.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
185 min
Krok 1
5 min
Dynię kroimy w kostkę.
Krok 2
45 min
Gotujemy w 300 ml wody około 45 minut. Odcedzamy na durszlaku.
Krok 3
5 min
Studzimy. Przekładamy do miski i miksujemy. W pozostałej wodzie z dyni w około 200 ml rozpuszczamy drożdże.
Krok 4
10 min
Dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by podwoiły swą objętość.
Krok 5
15 min
Do miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i zmiksowaną blenderem dynię. Miksujemy robotem około 5-10 minut, a następnie chwilę ręką. Dwie keksówki 30 cm i 45 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką .
Krok 6
60 min
Ciasto dzielimy tak, by zajmowało połowę formy. Smarujemy wierzch wodą i posypujemy musli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .
Krok7
45 min
Wsadzamy blaszki na środkową półkę, a pod nie garnczek lub miskę z wodą. Pieczemy 45 minut.
Pyszny domowy chleb z dynią.
Komentarze 0