Nasze przepisy Potrawy z sokiem z buraków

Potrawy z sokiem z buraków


Buraki goszczą w polskich kuchniach najczęściej w grudniu, kiedy z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia przygotowujemy czerwony barszcz z buraków. Jednak potrawy z buraków są na tyle smaczne, a same buraki tak bardzo wartościowe pod względem witamin i składników odżywczych, że powinniśmy starać się je jeść jak najczęściej.

Częste picie soku z buraka – na przykład jednej szklanki soku ze świeżych buraków dziennie – skutkuje obniżeniem ciśnienia, niwelowaniem chorób układu pokarmowego, poprawieniem samopoczucia, dzięki potasowi wpływa korzystnie na pracę serca, a kwas foliowy przyczynia się nie tylko do regulacji nastroju za pomocą serotoniny, ale również obniża ryzyko zachorowania na nowotwory i podnosi odporność organizmu.

Sok z buraków zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, żelazo, mangan, błonnik, który jest ważny dla procesów metabolicznych. Buraczany sok może również korzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność przez wzmocnienie koncentracji, pamięci, refleksu oraz regulację snu.

Najlepiej przygotowywać świeży sok z surowych buraków, które wtedy zachowują najwięcej cennych składników. Sok można zrobić również z buraków pieczonych, przyprawić go czosnkiem i zagęścić maślanką lub śmietaną. Polecamy przepisy na dania z sokiem z buraków - springrolle z kurczakiem w soku buraczanym, różowe knedle, kiełbasę i łososia w sosie z buraków. Zachęcamy również do sprawdzenia przepisu na koktajl z buraków, który smakuje lepiej niż sok.