Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

(0)
2 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1  kg
Dynia (np. Hokkaido)
0.5  kg
Brukselka
3  łyżek
Oliwa z oliwek
2 
Buraki
60  g
Rukola
1 
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.32 g
Węglowodany
22.29 g
Tłuszcze
7.31 g
Wartość energetyczna
156.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sałatka warzywna, która nie wymaga gotowania składników i krojenia ich w drobną kostkę? Polecamy prostą w wykonaniu i pyszną sałatkę z pieczonych warzyw: buraków, dyni (może być hokkaido, której nawet nie musisz obierać) oraz brukselki. Warzywa szybko przygotowujesz do pieczenia do miękkości w piekarniku, a następnie mieszasz je z rukolą i przyprawiasz do smaku. Sałatkę z pieczonymi warzywami możesz podawać na ciepło z kromkami chleba lub grzankami!

Przygotowanie

175 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.
  • Krok 2

    70 min
    Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz, aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża).
  • Krok 3

    15 min
    Buraki wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.
  • Krok 4

    40 min
    Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, solą, pieprzem.
  • Krok 6

    30 min
    Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy Maggi, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.
Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 2 z 7

Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz, aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża).

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 3 z 7

Buraki wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 4 z 7

Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 5 z 7

W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, solą, pieprzem.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 6 z 7

Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 7 z 7

Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy Maggi, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    42 min Łatwy
  • Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

    46 min Łatwy
  • Pieczona dynia hokkaido

    45 min Łatwy
  • Pasta z dyni do chleba

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu