Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

(1)
2 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
500  g
Dynia (np. Hokkaido)
250  g
Brukselka
1.5  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Buraki
30  g
Rukola
1 
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.46 g
Węglowodany
23.31 g
Tłuszcze
7.35 g
Wartość energetyczna
159.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sałatka warzywna, która nie wymaga gotowania składników i krojenia ich w drobną kostkę? Polecamy prostą w wykonaniu i pyszną sałatkę z pieczonych warzyw: buraków, dyni (może być hokkaido, której nawet nie musisz obierać) oraz brukselki. Warzywa szybko przygotowujesz do pieczenia do miękkości w piekarniku, a następnie mieszasz je z rukolą i przyprawiasz do smaku. Sałatkę z pieczonymi warzywami możesz podawać na ciepło z kromkami chleba lub grzankami!

Przygotowanie

175 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.
  • Krok 2

    70 min
    Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz, aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża).
  • Krok 3

    15 min
    Buraki wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.
  • Krok 4

    40 min
    Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, solą, pieprzem.
  • Krok 6

    30 min
    Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy Maggi, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.
Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 2 z 7

Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz, aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża).

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 3 z 7

Buraki wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 4 z 7

Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 5 z 7

W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, solą, pieprzem.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 6 z 7

Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Krok 7 z 7

Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy Maggi, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    42 min Łatwy
  • Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    46 min Łatwy
  • Pieczona dynia hokkaido

    Pieczona dynia hokkaido

    45 min Łatwy
  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu