Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka warzywna, która nie wymaga gotowania składników i krojenia ich w drobną kostkę? Polecamy prostą w wykonaniu i pyszną sałatkę z pieczonych warzyw: buraków, dyni (może być hokkaido, której nawet nie musisz obierać) oraz brukselki. Warzywa szybko przygotowujesz do pieczenia do miękkości w piekarniku, a następnie mieszasz je z rukolą i przyprawiasz do smaku. Sałatkę z pieczonymi warzywami możesz podawać na ciepło z kromkami chleba lub grzankami!
Przygotowanie
175 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.
Krok 2
70 min
Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz, aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża).
Krok 3
15 min
Buraki wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.
Krok 4
40 min
Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.
Krok 5
5 min
W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, solą, pieprzem.
Krok 6
30 min
Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.
Krok 7
5 min
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy Maggi, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.
Krok 1
z
7
Rozgrzej piekarnik do 200*C. W tym czasie umyj buraki, wysusz i zawiń w folię aluminiową.
Krok 2
z
7
Wstaw do piekarnika na godzinę i piecz, aż będą miękkie (sprawdź przy pomocy noża).
Krok 3
z
7
Buraki wystudź i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dynię obierz i usuń nasiona (dyni hokkaido nie musisz obierać). Pokrój dynię w kostkę i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia.
Krok 4
z
7
Skrop oliwą i posól. Piecz przez ok. 40 minut, do momentu aż dynia zacznie karmelizować się na brzegach.
Krok 5
z
7
W międzyczasie przepłucz brukselkę. Odetnij twardą końcówkę każdej z nich, przekrój na pół i przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, solą, pieprzem.
Krok 6
z
7
Wymieszaj delikatnie, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut, aż się lekko skarmelizują, w międzyczasie raz mieszając.
Krok 7
z
7
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy Maggi, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie konieczności dopraw do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0