Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa botwinka
Dodaj do CookBook

Zupa botwinka

(5)
55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
1  l
Woda
1  pęczek
Botwinka
2 
Buraki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
75  ml
Śmietana 18%
trochę
Sok z cytryny
trochę
Koperek
trochę
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.6 g
Wartość energetyczna
97.1 kcal
Tłuszcze
3.6 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy polskie lato nie daje wytchnienia od upałów, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na zupy. Takie dania nie obciążają organizmu, ale sycą i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych. Zupa botwinka doskonale spełnia te zadania. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.

Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia. Zacznij od pokrojenia marchewki i pietruszki oraz buraka. Zalej warzywa wodą (maksymalnie 1 litr) i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj do niego 2 kostki Bulionu drobiowego WINIARY i umytą oraz posiekaną botwinkę. Gotuj, aż ta zmięknie.

Na koniec dodaj śmietanę – zahartuj ją wcześniej kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Sposób podania botwinki wcale nie musi być nudny. Przed nalaniem zupy do talerzy, posyp je posiekanym drobno koperkiem. Możesz podawać ją też udekorowaną ćwiartkami gotowanego na twardo jajka. Świetnym pomysłem będzie zarówno świeże pieczywo, jak i grzanki.

Zupa botwinka to mnóstwo smaków, które przenikają się na różne sposoby. Ich wyrazistość podkręci odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.
  • Krok 3

    15 min
    Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.
  • Krok 4

    3 min
    Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.
  • Krok 5

    2 min
    Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.
Zupa botwinka

Krok 1 z 5

Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.

Zupa botwinka

Krok 2 z 5

Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.

Zupa botwinka

Krok 3 z 5

Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.

Zupa botwinka

Krok 4 z 5

Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.

Zupa botwinka

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.8
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
44
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niskoenergetyczne
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu