Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa botwinka

0
39 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 l
Woda
1 pęczek
Botwinka
2 
Buraki
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
75 ml
Śmietana 18%
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Koperek
1 trochę
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.2 g
Węglowodany
15.5 g
Tłuszcze
4.79 g
Wartość energetyczna
112.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
10 min
Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.
Krok 3
15 min
Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.
Krok 4
3 min
Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.
Krok 5
1 min
Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.
Zupa botwinka

Krok 1 z 5

Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.

Zupa botwinka

Krok 2 z 5

Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.

Zupa botwinka

Krok 3 z 5

Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.

Zupa botwinka

Krok 4 z 5

Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.

Zupa botwinka

Krok 5 z 5

Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.

Kiedy polskie lato nie daje wytchnienia od upałów, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na zupy. Takie dania nie obciążają organizmu, ale sycą i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych. Zupa botwinka doskonale spełnia te zadania. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.


Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia. Zacznij od pokrojenia marchewki i pietruszki oraz buraka. Zalej warzywa wodą (maksymalnie 1 litr) i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj do niego 2 kostki Bulionu drobiowego WINIARY i umytą oraz posiekaną botwinkę. Gotuj, aż ta zmięknie.


Na koniec dodaj śmietanę – zahartuj ją wcześniej kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Sposób podania botwinki wcale nie musi być nudny. Przed nalaniem zupy do talerzy, posyp je posiekanym drobno koperkiem. Możesz podawać ją też udekorowaną ćwiartkami gotowanego na twardo jajka. Świetnym pomysłem będzie zarówno świeże pieczywo, jak i grzanki.


Zupa botwinka to mnóstwo smaków, które przenikają się na różne sposoby. Ich wyrazistość podkręci odrobina soku z cytryny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika