Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy polskie lato nie daje wytchnienia od upałów, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na zupy. Takie dania nie obciążają organizmu, ale sycą i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych. Zupa botwinka doskonale spełnia te zadania. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.
Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia. Zacznij od pokrojenia marchewki i pietruszki oraz buraka. Zalej warzywa wodą (maksymalnie 1 litr) i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj do niego 2 kostki Bulionu drobiowego WINIARY i umytą oraz posiekaną botwinkę. Gotuj, aż ta zmięknie.
Na koniec dodaj śmietanę – zahartuj ją wcześniej kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Sposób podania botwinki wcale nie musi być nudny. Przed nalaniem zupy do talerzy, posyp je posiekanym drobno koperkiem. Możesz podawać ją też udekorowaną ćwiartkami gotowanego na twardo jajka. Świetnym pomysłem będzie zarówno świeże pieczywo, jak i grzanki.
Zupa botwinka to mnóstwo smaków, które przenikają się na różne sposoby. Ich wyrazistość podkręci odrobina soku z cytryny.
Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.
Krok 2
20 min
Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.
Krok 3
15 min
Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.
Krok 4
3 min
Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.
Krok 5
2 min
Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.
Krok 1
z
5
Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.
Krok 2
z
5
Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.
Krok 3
z
5
Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.
Krok 4
z
5
Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.
Krok 5
z
5
Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0