Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

(0)
13min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki (ugotowane lub upieczone)
4  łyżek
Dressing winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY
30  g
Rukola
100  g
Ser feta
1  łyżeczka
Miód
1  łyżka
Orzechy lub ulubione pestki (podprażone)
trochę
Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
1 
Cebula (opcjonalnie)
trochę
Kiełki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.85 g
Węglowodany
28.18 g
Tłuszcze
12.41 g
Wartość energetyczna
236.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz sałatki, ale czasami już brakuje Ci na nie pomysłu. Mamy na to sposób! A właściwie przepis na smaczną i prostą sałatkę z pieczonych buraków i rukoli, która super sprawdzi się o każdej porze roku. Taka przekąska może być dodatkiem do obiadu albo małym co nieco do pochrupania między posiłkami. Dobrze sprawdzi się też jako lekka kolacja, np. z dodatkiem chrupiących grzanek. Chcesz wiedzieć, jak przygotować ją krok po kroku? Zobacz przepis poniżej.


Prosta, słodko-słona sałatka z fetą i burakami

W tej sałatce króluje idealne połączenie lekko słodkich buraków, miodu, dressingu winegret WINIARY, słonej fety i lekko pikantnego szczypiorku. Taki zestaw składników super do siebie pasuje i sprawia, że sałatka jest bardzo wciągająca, aż trudno się od niej oderwać. Do wcześniej wymienionych składników dodajemy też rukolę lub inne ulubione liście, jeśli akurat nie masz pod ręką rukoli. Do tego chrupiące, aromatyczne orzechy (możesz je wcześniej chwilę podprażyć na suchej patelni), cebula – jeśli lubisz (jeśli za nią nie przepadasz – nie musisz jej dodawać) oraz kiełki do dekoracji.

Taką sałatkę możesz zrobić na spotkanie ze znajomymi, rodzinną imprezę albo zabrać ze sobą do pracy na lunch. Smacznego!

Przygotowanie

13 min
  • Krok 1

    10 min
    Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry. Orzechy lekko posiekaj. Cebulkę pokrój w cienkie plasterki. Fetę pokrusz na małe kawałki.
  • Krok 2

    2 min
    Na talerzu ułóż warstwę upieczonych buraków. Posyp fetą, cebulką oraz siekanymi orzechami. Dodaj listki rukoli.
  • Krok 3

    1 min
    Całość skrop miodem oraz dressingiem winegret WINIARY. Na koniec posyp ziołami oraz ewentualnie kiełkami wg uznania.
Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Krok 1 z 3

Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry. Orzechy lekko posiekaj. Cebulkę pokrój w cienkie plasterki. Fetę pokrusz na małe kawałki.

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Krok 2 z 3

Na talerzu ułóż warstwę upieczonych buraków. Posyp fetą, cebulką oraz siekanymi orzechami. Dodaj listki rukoli.

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Krok 3 z 3

Całość skrop miodem oraz dressingiem winegret WINIARY. Na koniec posyp ziołami oraz ewentualnie kiełkami wg uznania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Ryż podsmażany z mięsem mielonym

    Ryż podsmażany z mięsem mielonym

    44 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu