Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz sałatki, ale czasami już brakuje Ci na nie pomysłu. Mamy na to sposób! A właściwie przepis na smaczną i prostą sałatkę z pieczonych buraków i rukoli, która super sprawdzi się o każdej porze roku. Taka przekąska może być dodatkiem do obiadu albo małym co nieco do pochrupania między posiłkami. Dobrze sprawdzi się też jako lekka kolacja, np. z dodatkiem chrupiących grzanek. Chcesz wiedzieć, jak przygotować ją krok po kroku? Zobacz przepis poniżej.
Prosta, słodko-słona sałatka z fetą i burakami
W tej sałatce króluje idealne połączenie lekko słodkich buraków, miodu, dressingu winegret WINIARY, słonej fety i lekko pikantnego szczypiorku. Taki zestaw składników super do siebie pasuje i sprawia, że sałatka jest bardzo wciągająca, aż trudno się od niej oderwać. Do wcześniej wymienionych składników dodajemy też rukolę lub inne ulubione liście, jeśli akurat nie masz pod ręką rukoli. Do tego chrupiące, aromatyczne orzechy (możesz je wcześniej chwilę podprażyć na suchej patelni), cebula – jeśli lubisz (jeśli za nią nie przepadasz – nie musisz jej dodawać) oraz kiełki do dekoracji.
Taką sałatkę możesz zrobić na spotkanie ze znajomymi, rodzinną imprezę albo zabrać ze sobą do pracy na lunch. Smacznego!
Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry. Orzechy lekko posiekaj. Cebulkę pokrój w cienkie plasterki. Fetę pokrusz na małe kawałki.
Na talerzu ułóż warstwę upieczonych buraków. Posyp fetą, cebulką oraz siekanymi orzechami. Dodaj listki rukoli.
Całość skrop miodem oraz dressingiem winegret WINIARY. Na koniec posyp ziołami oraz ewentualnie kiełkami wg uznania.