Wiosenna sałata z kurczakiem
35min
Łatwy
1
opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
4
Pierś z kurczaka
60
g
Szpinak świeży
100
g
Botwinka
0.5
pęczek
Rzodkiewka
1
Ogórek
150
ml
Jogurt naturalny
1
pęczek
Szczypiorek
1
pęczek
Koperek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
46.77 g
Węglowodany
7.73 g
Tłuszcze
7.79 g
Wartość energetyczna
292.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS smaż na suchej patelni, przez około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Krok 2
5 min
Przestudzone filety z kurczaka pokrój w niezbyt cienkie plastry.
Krok 3
5 min
Rzodkiewkę pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubym oczku.
Krok 4
5 min
Obrany ogórek przekrój wzdłuż na dwie połówki i wydrąż łyżeczką pestki. Następnie pokrój go w kostkę.
Krok 5
5 min
Połowę pokrojonego ogórka dodaj do jogurtu i wymieszaj z dodatkiem pokrojonego szczypiorku i koperku, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 6
3 min
Na płaski dużym talerzu ułóż plasterki kurczaka w formie okręgu/rozetki, a w środek połóż mieszankę listków botwinki i szpinaku.
Krok 7
2 min
Całość posyp rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a następnie polej doprawionym jogurtem.
Wiosenna sałatka z kurczakiem i botwinką nie obyłaby się bez świeżego szpinaku, rzodkiewki, ogórka, szczypiorku, koperku… jednym słowem – najsmaczniejszych warzyw! Doskonałym uzupełnieniem sałatki z kurczakiem i botwinką jest WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami, dzięki której mięso jest idealnie przyprawione. Sałatkę z botwinką i kurczakiem proponujemy podać z sosem z jogurtu naturalnego i ogórka, koperku oraz szczypiorku.
Komentarze 0