Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosenna sałatka z kurczakiem i botwinką nie obyłaby się bez świeżego szpinaku, rzodkiewki, ogórka, szczypiorku, koperku… jednym słowem – najsmaczniejszych warzyw! Doskonałym uzupełnieniem sałatki z kurczakiem i botwinką jest WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami, dzięki której mięso jest idealnie przyprawione. Sałatkę z botwinką i kurczakiem proponujemy podać z sosem z jogurtu naturalnego i ogórka, koperku oraz szczypiorku.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS smaż na suchej patelni, przez około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Krok 2
5 min
Przestudzone filety z kurczaka pokrój w niezbyt cienkie plastry.
Krok 3
5 min
Rzodkiewkę pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubym oczku.
Krok 4
5 min
Obrany ogórek przekrój wzdłuż na dwie połówki i wydrąż łyżeczką pestki. Następnie pokrój go w kostkę.
Krok 5
5 min
Połowę pokrojonego ogórka dodaj do jogurtu i wymieszaj z dodatkiem pokrojonego szczypiorku i koperku, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 6
3 min
Na płaski dużym talerzu ułóż plasterki kurczaka w formie okręgu/rozetki, a w środek połóż mieszankę listków botwinki i szpinaku.
Krok 7
2 min
Całość posyp rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a następnie polej doprawionym jogurtem.
Krok 1
z
7
Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS smaż na suchej patelni, przez około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Krok 2
z
7
Przestudzone filety z kurczaka pokrój w niezbyt cienkie plastry.
Krok 3
z
7
Rzodkiewkę pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubym oczku.
Krok 4
z
7
Obrany ogórek przekrój wzdłuż na dwie połówki i wydrąż łyżeczką pestki. Następnie pokrój go w kostkę.
Krok 5
z
7
Połowę pokrojonego ogórka dodaj do jogurtu i wymieszaj z dodatkiem pokrojonego szczypiorku i koperku, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 6
z
7
Na płaski dużym talerzu ułóż plasterki kurczaka w formie okręgu/rozetki, a w środek połóż mieszankę listków botwinki i szpinaku.
Krok 7
z
7
Całość posyp rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a następnie polej doprawionym jogurtem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0