Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z buraczków i cukinii

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Edyta 1984
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Cukinia
1  kg
Buraki
750  g
Cebula
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Ocet 10%
1  szklanka
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.09 g
Węglowodany
69.57 g
Tłuszcze
27.61 g
Wartość energetyczna
535.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
10 min
Cukinie umyć obrać, wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nasolić.
Krok 2
35 min
Buraki ugotować obrać i też zetrzeć na tarce.
Krok 3
65 min
Cebulę pokroić, posolić i po godzinie odcisnąć sok. Wszystko razem wymieszać z cukrem octem i oleje, doprawić do samku pieprzem.
Krok 4
15 min
Wkładać do słoików, pasteryzować 15 minut.
Sałatka z buraczków i cukinii

Krok 1 z 4

Cukinie umyć obrać, wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, nasolić.

Sałatka z buraczków i cukinii

Krok 2 z 4

Buraki ugotować obrać i też zetrzeć na tarce.

Sałatka z buraczków i cukinii

Krok 3 z 4

Cebulę pokroić, posolić i po godzinie odcisnąć sok. Wszystko razem wymieszać z cukrem octem i oleje, doprawić do samku pieprzem.

Sałatka z buraczków i cukinii

Krok 4 z 4

Wkładać do słoików, pasteryzować 15 minut.

Doskonały dodatek do obiadu, czyli sałatka z buraczków i cukinii startych na tarce i pasteryzowanych w słoikach w octowej zalewie. Dodatek cebuli dodaje sałatce z buraczków i cukinii nieco ostrzejszego posmaku, a olej – płynną konsystencję. Możesz zaplanować większą liczbę słoiczków i tym samym przygotować się na zimę, kiedy sezon na świeże warzywa za nami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha