1

2

Nasze przepisy Potrawy z pieczarek

Przepisy

Potrawy z pieczarek

Choć wygląda na niepozorną, nie należy jej lekceważyć. Skromna pieczarka niejedno ma oblicze i decyduje o charakterze bardzo wielu potraw. Poniżej lista przepisów na dania z pieczarkami, które można przygotować na różne okazje. Polecamy przede wszystkim lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami, risotto z kurczakiem i grzybami, a także karpia faszerowanego pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym.

Kalorie

20 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Pieczarki zawierają zestaw ważnych witamin: z grupy B (B1, B2, B3), witaminę D (istotną dla dobrego stanu kości), A oraz E, a także składniki mineralne: selen (100 g pieczarek to 20% zalecanego dziennego spożycia selenu), żelazo, fosfor, miedź, która obniża ciśnienie krwi, tym samym zmniejszając możliwość wystąpienia zawału. Dzięki kwasowi foliowemu zwiększają odporność organizmu. Pieczarki dostarczają również łatwo przyswajalne białko.

Ciekawostki

W Europie pieczarki zostały spopularyzowane ok. 400 lat temu przez Francuzów, a obecnie to Polska należy do krajów europejskich, które produkują najwięcej pieczarek. Kiedyś te grzyby były traktowane jako towar luksusowy, podawany z wyjątkowymi alkoholami i drogimi specjałami.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: