Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka pieczarkowa

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Ziemniaki
1 
Cebula
200 g
Pieczarki
2 łyżek
Masło
1 ząbek
Czosnek
1 kubek
Kwaśna śmietana
1 
Jajko
150 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
30.24 g
Węglowodany
32.02 g
Białko
19.84 g
Wartość energetyczna
470.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry 0,5 cm, gotuj w osolonej wodzie 8-10 minut
Krok 2
5 min
Cebulę, pieczarki i czosnek oczyść, umyj i pokrój w plastry.
Krok 3
5 min
Rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę, zeszklij, po czym dodaj pieczarki, czosnek i kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
Krok 4
5 min
Smaż na dużym ogniu do odparowania płynu, po czym dopraw pieprzem do smaku.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i kolejno układaj: ziemniaki, połowę startego sera i pieczarki.
Krok 6
5 min
Śmietanę połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem, polej zapiekankę i posyp resztą sera.
Krok 7
25 min
Wstaw do piekarnika naczynie z zapiekanką i piecz 25 minut bez przykrycia.
Zapiekanka pieczarkowa

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry 0,5 cm, gotuj w osolonej wodzie 8-10 minut

Zapiekanka pieczarkowa

Krok 2 z 7

Cebulę, pieczarki i czosnek oczyść, umyj i pokrój w plastry.

Zapiekanka pieczarkowa

Krok 3 z 7

Rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę, zeszklij, po czym dodaj pieczarki, czosnek i kostki Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.

Zapiekanka pieczarkowa

Krok 4 z 7

Smaż na dużym ogniu do odparowania płynu, po czym dopraw pieprzem do smaku.

Zapiekanka pieczarkowa

Krok 5 z 7

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i kolejno układaj: ziemniaki, połowę startego sera i pieczarki.

Zapiekanka pieczarkowa

Krok 6 z 7

Śmietanę połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem, polej zapiekankę i posyp resztą sera.

Zapiekanka pieczarkowa

Krok 7 z 7

Wstaw do piekarnika naczynie z zapiekanką i piecz 25 minut bez przykrycia.

Proponujemy zapiekankę pieczarkową, która jest bardzo pożywna i nada się idealnie na obiad lub kolację. Przygotuj ją z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY, dzięki któremu zapiekanka pieczarkowa zyska na smaku i aromacie. Do zapiekanki wykorzystaj ziemniaki, cebulę i pieczarki, a całość posyp żółtym serem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika