1

2

Nasze przepisy Dania z cebulą

Przepisy

Dania z cebulą

Biała, czerwona, perłowa i ta młodziutka, z zielonym szczypiorkiem – cebula kryje w sobie mnóstwo zalet. Działa bakteriobójczo, wzmacniająco, upiększa włosy i cerę, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, udrożnia naczynia krwionośne, a przy tym... wspaniale smakuje! I to w każdej postaci: na surowo, gotowana, pieczona, duszona czy smażona. A nam inspirujących pomysłów na dania z cebulą na pewno nie zabraknie – są smakowite kompozycje z mięsem i warzywami (na gorąco i w postaci sałatek), przysmaki z grilla, makarony, zimne sosy, śledzik, twarożek oraz złociste ziemniaczane placki. W sumie - sporo dobrej, sprawdzonej klasyki dla miłośników cebuli i uroków domowej kuchni.

Kalorie

40 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Cebula jest znana jako doskonały medykament w medycynie ludowej. Ma właściwości bakteriobójcze i zawiera witaminę C, dlatego jest często stosowana przy przeziębieniach (np. w postaci syropu z cebuli, który pomaga zwalczyć uporczywy kaszel). Zawiera składniki mineralne (m.in. magnez, siarkę, cynk, krzem) poprawiające odporność organizmu. Ma działanie przeciwcukrzycowe dzięki obecności glukokininy (hormonu roślinnego).

Ciekawostki

Cebulę zabierali w długie rejsy marynarze, często cierpiący na szkorbut z powodu złej diety i braku witaminy C. Cebula, podobnie jak czosnek, jest silnym antybiotykiem – zwalcza bakterie. Działanie antybiotyczne mają również okłady z cebuli na skórę – zwłaszcza w przypadku problemów z cerą (trądzik, czyraki).

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: