Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

0
55min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
500 g
Łopatka wieprzowa
2 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Powidła śliwkowe
1 łyżka
Lubczyk
3 szczypt
Pieprz cayenne
1 l
Woda
2 
Cebula
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.85 g
Węglowodany
9.46 g
Tłuszcze
16.3 g
Wartość energetyczna
290.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Mięso płuczemy i kroimy w paseczki, a następnie w kostkę 2 na 2 cm.
Krok 2
5 min
Dodajemy pieprz, ziarenka, liść lubczyku, pieprz cayenne. Następnie olej, a na koniec powidła. Dokładnie mieszamy.
Krok 3
20 min
Czekamy 20 minut i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Krok 4
10 min
Mięso musimy przesmażyć, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
10 min
Gdy mięso się smaży, obieramy i kroimy cebulę w połówki plastrów. Dodajemy cebulę do przesmażonego już mięsa, a następnie połowę potrzebnej wody. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jeśli trzeba, należy dolać wody.
Krok 6
5 min
Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Gdy sos się już zagotuje, wyłączamy palnik i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 1 z 6

Mięso płuczemy i kroimy w paseczki, a następnie w kostkę 2 na 2 cm.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 2 z 6

Dodajemy pieprz, ziarenka, liść lubczyku, pieprz cayenne. Następnie olej, a na koniec powidła. Dokładnie mieszamy.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 3 z 6

Czekamy 20 minut i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 4 z 6

Mięso musimy przesmażyć, mieszając od czasu do czasu.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 5 z 6

Gdy mięso się smaży, obieramy i kroimy cebulę w połówki plastrów. Dodajemy cebulę do przesmażonego już mięsa, a następnie połowę potrzebnej wody. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jeśli trzeba, należy dolać wody.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 6 z 6

Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Gdy sos się już zagotuje, wyłączamy palnik i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości to wyśmienicie pożywny posiłek, po którym nie będziesz podjadać! Proste do wykonania danie, którym nakarmisz całą rodzinę. Jako dodatek do gulaszu możesz podać pyzy lub ziemniaki z wody, tym sposobem stworzysz obiad idealny!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.8g / 35%
Węglowodany
9.5g / 14%
Tłuszcze
16.3g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika