Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
500 g
Łopatka wieprzowa
2 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Powidła śliwkowe
1 łyżka
Lubczyk
3 szczypt
Pieprz cayenne
1 l
Woda
2 
Cebula
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
290.92 kcal
Tłuszcze
16.3 g
Węglowodany
9.46 g
Białko
25.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Mięso płuczemy i kroimy w paseczki, a następnie w kostkę 2 na 2 cm.
Krok 2
5 min
Dodajemy pieprz, ziarenka, liść lubczyku, pieprz cayenne. Następnie olej, a na koniec powidła. Dokładnie mieszamy.
Krok 3
20 min
Czekamy 20 minut i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Krok 4
10 min
Mięso musimy przesmażyć, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
10 min
Gdy mięso się smaży, obieramy i kroimy cebulę w połówki plastrów. Dodajemy cebulę do przesmażonego już mięsa, a następnie połowę potrzebnej wody. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jeśli trzeba, należy dolać wody.
Krok 6
5 min
Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Gdy sos się już zagotuje, wyłączamy palnik i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 1 z 6

Mięso płuczemy i kroimy w paseczki, a następnie w kostkę 2 na 2 cm.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 2 z 6

Dodajemy pieprz, ziarenka, liść lubczyku, pieprz cayenne. Następnie olej, a na koniec powidła. Dokładnie mieszamy.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 3 z 6

Czekamy 20 minut i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 4 z 6

Mięso musimy przesmażyć, mieszając od czasu do czasu.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 5 z 6

Gdy mięso się smaży, obieramy i kroimy cebulę w połówki plastrów. Dodajemy cebulę do przesmażonego już mięsa, a następnie połowę potrzebnej wody. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jeśli trzeba, należy dolać wody.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości

Krok 6 z 6

Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Gdy sos się już zagotuje, wyłączamy palnik i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gulasz z łopatki wieprzowej bez kości to wyśmienicie pożywny posiłek, po którym nie będziesz podjadać! Proste do wykonania danie, którym nakarmisz całą rodzinę. Jako dodatek do gulaszu możesz podać pyzy lub ziemniaki z wody, tym sposobem stworzysz obiad idealny!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika