Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki
1 
Jajko
1 
Cebula
100 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
3 łyżek
Szczypiorek
1 łyżka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 
Papryka czerwona
0.5 kubek
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
214.44 kcal
Białko
7.5 g
Tłuszcze
4.45 g
Węglowodany
37.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Krok 2
20 min
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, cebulę z papryką, posiekany szczypiorek, mąki, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.
Krok 3
5 min
Z masy ziemniaczanej formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
5 min
Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krok 5
2 min
Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
3 min
Kotleciki z ziemniaków podawać z sosem i surówką.
Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Krok 1 z 6

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Krok 2 z 6

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, cebulę z papryką, posiekany szczypiorek, mąki, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Krok 3 z 6

Z masy ziemniaczanej formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Krok 4 z 6

Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Krok 5 z 6

Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Krok 6 z 6

Kotleciki z ziemniaków podawać z sosem i surówką.

Kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Zasmakuje nie tylko tym, którzy preferują kuchnię wegetariańską! Możesz je z powodzeniem serwować zamiast mięsa – gwarantujemy, że obiad nie straci na walorach smakowych. A co do kotlecików ziemniaczanych? Sałatka ze świeżych warzyw będzie pasować idealnie! Sprawdź nasz przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika