Pierogi z płuckami wieprzowymi inaczej nazywane w pewnych regionach dudkami to polska specjalność. Delikatne i aromatyczne nadzienie idealnie komponuje się z cienkim ciastem. Warto dodać, że płucka są wyjątkowo tanimi podrobami. Dzięki nim przygotujesz smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Ich smak pokochali nie tylko dorośli, ale także dzieci. Wypróbuj przepis na tą nietypową potrawę, a sam zachwycisz się ich smakiem, a same pierogi z płuckami staną się Twoim popisowym daniem!
Pierogi z płuckami wieprzowymi, czyli wyjątkowo pyszny i łatwy do przygotowania obiad
Czy pierogi z płuckami są szybkie i łatwe do przygotowania? Przepis na tą potrawę jest banalnie prosty. Wystarczy tylko, że wykonasz kilka prostych czynności, które nie są w żadnym razie skomplikowanie. Jeśli postąpisz zgodnie z nimi już w niecałą godzinę, będziesz rozkoszować się ich niepowtarzalnym smakiem. Od czego musisz zacząć? Najważniejsza czynnością jest przygotowanie ciasta. Dobre ciasto wymaga czasu oraz odrobiny miłości. Powinno być plastyczne w dłoniach i elastyczne, co ułatwi nabieranie mięsnego farszu. Zaczynamy od oczyszczenia mięsa na farsz i jego ugotowania w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby gotować je do miękkości. Powinny być wtedy delikatne i rozpływające się w ustach. Potem wystarczy je już tylko odcedzić i dobrze zmielić. Co czeka Cię później? Posiekanie i podsmażenie cebuli oraz wymieszanie jej z farszem. Nałóż farsz i ugotuj pierogi, najlepiej przed samym posiłkiem. Ciesz się wyjątkowym smakiem, jakie mają pierogi z płuckami. Jeśli chcesz możesz podać je polane roztopionym masłem i posypane cebulką.
Pierogi z płuckami- świetny pomysł na rodzinny obiad
Pierogi z płuckami wieprzowymi to doskonała alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem czy pierogów ruskich. Przywodzą na myśl smak dzieciństwa, być może właśnie dlatego aż tak smakują dorosłym. Co ważne, jest to danie dla każdego, nie tylko dla zwolenników podrobów. Pierogami z płuckami zajadają się także Ci najmłodsi. Potrawa ta w smaku jest niepowtarzalna, a same pierogi z podrobami są dużo lżejsze od tych z mięsem. Pierogi z płuckami są aromatyczne i wyjątkowo ekonomiczne. Sprawdzą się na każdą okazję, ponadto są proste i szybkie do przygotowania. Aby je, zrobić nie potrzebujesz wcale wybitnych umiejętności kucharskich. Danie to jest trochę zapomniane i rzadkie, jednak z pewnością warto je spróbować, gdyż szybko znika z talerzy. Przepadają za nim nawet osoby, które na co dzień nie sięgają w swojej codziennej kuchni po podroby.
Komentarze 0