Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos Arrabiata

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos Italia Neapolitański WINIARY
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 
Papryczka chili
3 
Pomidory
100 ml
Czerwone wino
1 łyżka
Cukier brązowy
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.48 g
Tłuszcze
3.72 g
Wartość energetyczna
99.8 kcal
Węglowodany
12.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
3 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
3 min
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 4
20 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.
Krok 5
6 min
Sos neapolitański rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.
Sos Arrabiata

Krok 1 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Sos Arrabiata

Krok 2 z 6

Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.

Sos Arrabiata

Krok 3 z 6

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Sos Arrabiata

Krok 4 z 6

W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.

Sos Arrabiata

Krok 5 z 6

Sos neapolitański rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.

Sos Arrabiata

Krok 6 z 6

Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.

Sos Arrabiata jest robiony ze świeżych pomidorów, podsmażanej cebuli i czosnku. Do tego szczypta papryczki chili, bazylii, kilka kropel białego wina i sos gotowy! Jego niepowtarzalny smak i aromat nadaje się szczególnie dobrze do różnego rodzaju makaronów. Sos Arrabiata z pewnością znają dobrze entuzjaści wegetariańskiej kuchni, ale miłośnicy mięsnych dań na pewno również się w nim zakochają! Szczególnie wiosną i latem, kiedy ciężkie i mięsne dania nie znajdują się na szczycie naszej kulinarnej listy. Sprawdź nasz przepis na sos Arrabiata!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika