Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sos Arrabiata
Dodaj do CookBook

Sos Arrabiata

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti Napoli
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryczka chili
3 
Pomidory
100  ml
Czerwone wino
1  łyżka
Cukier brązowy
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.2 g
Wartość energetyczna
131.6 kcal
Tłuszcze
3.9 g
Białko
2.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sos Arrabiata jest robiony ze świeżych pomidorów, podsmażanej cebuli i czosnku. Do tego szczypta papryczki chili, bazylii, kilka kropel białego wina i sos gotowy! Jego niepowtarzalny smak i aromat nadaje się szczególnie dobrze do różnego rodzaju makaronów. Sos Arrabiata z pewnością znają dobrze entuzjaści wegetariańskiej kuchni, ale miłośnicy mięsnych dań na pewno również się w nim zakochają! Szczególnie wiosną i latem, kiedy ciężkie i mięsne dania nie znajdują się na szczycie naszej kulinarnej listy. Sprawdź nasz przepis na sos Arrabiata!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    20 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.
  • Krok 5

    6 min
    Sos Napoli WINIARY rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.
Sos Arrabiata

Krok 1 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Sos Arrabiata

Krok 2 z 6

Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.

Sos Arrabiata

Krok 3 z 6

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Sos Arrabiata

Krok 4 z 6

W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.

Sos Arrabiata

Krok 5 z 6

Sos Napoli WINIARY rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.

Sos Arrabiata

Krok 6 z 6

Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dip
  • Inny
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • Sos
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

    Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

    30 min Łatwy
  • Sos beszamelowy

    Sos beszamelowy

    9 min Łatwy
  • Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

    Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

    19 godz 7 min Łatwy
  • Makaron z sosem brokułowym

    Makaron z sosem brokułowym

    39 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu