Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos Arrabiata jest robiony ze świeżych pomidorów, podsmażanej cebuli i czosnku. Do tego szczypta papryczki chili, bazylii, kilka kropel białego wina i sos gotowy! Jego niepowtarzalny smak i aromat nadaje się szczególnie dobrze do różnego rodzaju makaronów. Sos Arrabiata z pewnością znają dobrze entuzjaści wegetariańskiej kuchni, ale miłośnicy mięsnych dań na pewno również się w nim zakochają! Szczególnie wiosną i latem, kiedy ciężkie i mięsne dania nie znajdują się na szczycie naszej kulinarnej listy. Sprawdź nasz przepis na sos Arrabiata!
Przygotowanie
35 min
Krok 1
3 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
3 min
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 4
20 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.
Krok 5
6 min
Sos neapolitański rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.
Krok 1
z
6
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
z
6
Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 4
z
6
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.
Krok 5
z
6
Sos neapolitański rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
z
6
Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0