Sos Arrabiata
35min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.48 g
Węglowodany
12.09 g
Tłuszcze
3.72 g
Wartość energetyczna
99.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
3 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
3 min
Papryczkę oczyść i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
3 min
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 4
20 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulę z czosnkiem, zalej winem, a następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki). Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia.
Krok 5
6 min
Sos neapolitański rozprowadź w 100 ml wody i wlej do pomidorów, zagotuj. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podaj z makaronem penne, posypany serem i natką pietruszki. Możesz także do sosu dodać paseczki wysmażonego boczku lub bekonu.
Sos Arrabiata jest robiony ze świeżych pomidorów, podsmażanej cebuli i czosnku. Do tego szczypta papryczki chili, bazylii, kilka kropel białego wina i sos gotowy! Jego niepowtarzalny smak i aromat nadaje się szczególnie dobrze do różnego rodzaju makaronów. Sos Arrabiata z pewnością znają dobrze entuzjaści wegetariańskiej kuchni, ale miłośnicy mięsnych dań na pewno również się w nim zakochają! Szczególnie wiosną i latem, kiedy ciężkie i mięsne dania nie znajdują się na szczycie naszej kulinarnej listy. Sprawdź nasz przepis na sos Arrabiata!
Komentarze 0