Nasze przepisy Potrawy z zielonej papryki

Potrawy z zielonej papryki


Wtajemniczeni twierdzą, że papryka to nie tylko przysmak, lecz także... skuteczny afrodyzjak. Zielona papryka – podobnie jak jej czerwone, żółte i pomarańczowe siostry – ma mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B oraz związków mineralnych (wapnia, potasu, magnezu i żelaza). Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego (1 strąk pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania) polecana jest szczególnie przyszłym mamom, ale powinni jadać ją wszyscy, bo regularnie spożywana wpływa korzystnie na poprawę nastroju, parametry krwi, młody wygląd oraz... libido.

Przy okazji – wzmacnia odporność, a także reguluje przemianę materii, dlatego dania z zielonej papryki powinny gościć na naszych stołach przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na potrawy z zielonej papryki, łatwe do przygotowania w domowej kuchni. Są wśród nich pyszne fantazyjne zupy, chrupiące kolorowe sałatki i surówki, papryki faszerowane oraz mięsne przysmaki z paprykowym nadzieniem. Znajdą się też przepisy na orzeźwiające, zielone napoje, pomysł na warzywną zieloną sałatkę do słoika na zimę oraz ciekawe pomysły na dania inspirowane kuchnią włoską.

Kalorie

32 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Chociaż mówi się, że cytryna jest skarbnicą witaminy C, to papryka czerwona zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej (od 100 do 150 mg w 100 g warzywa)! Paprykę warto jeść regularnie również ze względu na beta-karoten, potas i wapń. Obniża ciśnienie krwi, a dzięki witaminom A i E, posiadającym właściwości antyoksydacyjne, likwiduje wolne rodniki, które są odpowiedzialne za przyspieszanie procesu starzenia się organizmu. Osobom z problemami trawiennymi i jelitowymi zaleca się spożywanie duszonej, grillowanej, pieczonej lub gotowanej papryki – zielona papryka zawiera najwięcej kwasu foliowego wśród papryk. Z kolei papryka żółta dostarcza cenną dla wzroku luteinę – poprawia widzenie i likwiduje wolne rodniki w siatkówce.

Ciekawostki

Paprykę przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. To warzywo króluje na Węgrzech, gdzie jest bardzo często używana w kuchni, jednak sporo jej uprawia się również w Grecji i Hiszpanii. Ostre odmiany święcą triumfy w kuchni meksykańskiej. Na świecie istnieje niemalże 2000 gatunków papryki – w Polsce uprawiamy paprykę igołomską.