Kurczak w marynacie z syropem klonowym
130min
Łatwy
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
0.5
Kurczak
2 łyżek
Syrop klonowy
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 łyżka
Sos sojowy
2 ząbków
Czosnek
0.4 łyżeczka
Tymianek
2 łyżeczek
Musztarda
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
33.31 g
Węglowodany
12.08 g
Tłuszcze
26.12 g
Wartość energetyczna
423.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
10 min
Do miseczki wlać syrop klonowy. Dodać sos sojowy. Połączyć z sokiem z cytryny. Włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać przyprawę jarzynka i tymianek. Dodać sól i pieprz do smaku. Połączyć z musztardą. Doprawić przyprawą maggi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 2
65 min
Włożyć umyte i osuszone mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscy przynajmniej na godzinę.
Krok 3
3 min
Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Krok 4
2 min
Oprószyć papryką, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
Krok 5
50 min
Piec około 50 minut w temp 200 stopni. Po upływie pół godziny usunąć folię, oblać mięso powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso ładnie się zrumieniło.
Bardzo smaczne aromatyczne mięso z kurczaka. Mięso można oprószyć ostrą lub słodką mieloną papryką, dzięki czemu nabierze nowych wartości kulinarnych. Syrop klonowy podkreśli smak naszego obiadu i wzmocni jego aromat. Całości długo nie zapomnimy! Smacznego!
Komentarze 0