Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Dodaj do CookBook

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek
trochę
Ketchup łagodny WINIARY
200  g
Ryż
0.5 
Papryka zielona
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka żółta
0.5 
Bakłażan
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
150  g
Pieczarki
1 
Jajko
3  łyżek
Ser żółty
3  łyżek
Masło
2  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53 g
Wartość energetyczna
365.3 kcal
Tłuszcze
12.8 g
Białko
10 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem, to poniekąd ryżowa odmiana lasagne. Potrawa jest niezwykle sycąca i smaczna, w dodatku wspaniale pachnie, czym skutecznie kusi do spróbowania. Każdy kęs to moment uniesienia, który musi trwać jak najdłużej. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, podkreśli wyjątkowość tego dania. Ryż z warzywami zapiekany w piekarniku jest potrawą cenioną przez wegetarian. Zapewnia solidną porcję witamin i rozgrzewa w zimny jesienny lub zimowy dzień. Jeśli lubisz zapiekanki makaronowe albo z ziemniaków, zapiekany ryż z warzywami będzie ciekawym urozmaiceniem, zwłaszcza że danie można łatwo przygotować i nie wymaga używania trudno dostępnych produktów.

 

Można traktować danie także jako potrawę przygotowaną z resztek. Gdy masz nadmiar papryki i pieczarek, trudno o lepszą propozycję na wykorzystanie tych składników. Ryż zapiekany z warzywami i serem sprawdzi się również jako danie do pracy. Po odgrzaniu będzie równie smaczne jak na świeżo w dniu przygotowania. Użycie trzech kolorów papryki sprawia, że potrawa nie tylko jest smaczna, ale przy tym także wyjątkowo barwna. Nie ma jednak obowiązku sięgania po wszystkie rodzaje papryk. Sama czerwona lub zielona także będzie dobra. Można również pokusić się o kreatywne modyfikacje, dodając do zapiekanki także upieczony brokuł lub kalafior albo świeżą cukinię.

 

Pokrojone składniki zanim trafią do brytfanny lub innego żaroodpornego naczynia są najpierw smażone na patelni, a ryż wcześniej ugotowany, Dzięki temu samo pieczenie zajmuje niewiele czasu - wystarczająco długo, żeby roztopiło się masło oraz ser.

 

Inne polecane przepisy:

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką
Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY
Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    15 min
    Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 2

    35 min
    Bakłażan pokrój w kostkę, oprósz solą i pozostaw na 15-20 minut. Gdy puści sok odciśnij lub osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wsyp pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę i podsmaż. Po 5 minutach smażenia dodaj bakłażan i pieczarki, smaż przez 8-10 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
  • Krok 3

    10 min
    Zimny ugotowany ryż wymieszaj z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżką masła i oprósz bułką tartą. Połowę ryżu ułóż w naczyniu żaroodpornym, wyłóż przygotowane warzywa.
  • Krok 4

    25 min
    Przykryj danie pozostałym ryżem. Na wierzch połóż kosteczki z reszty masła. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 190-200 stopni około 15 -20 minut. Ryż zapiekany z warzywami w piekarniku jest gotowy. Podawaj danie z ketchupem WINIARY.
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 1 z 4

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 2 z 4

Bakłażan pokrój w kostkę, oprósz solą i pozostaw na 15-20 minut. Gdy puści sok odciśnij lub osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wsyp pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę i podsmaż. Po 5 minutach smażenia dodaj bakłażan i pieczarki, smaż przez 8-10 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 3 z 4

Zimny ugotowany ryż wymieszaj z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżką masła i oprósz bułką tartą. Połowę ryżu ułóż w naczyniu żaroodpornym, wyłóż przygotowane warzywa.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 4 z 4

Przykryj danie pozostałym ryżem. Na wierzch połóż kosteczki z reszty masła. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 190-200 stopni około 15 -20 minut. Ryż zapiekany z warzywami w piekarniku jest gotowy. Podawaj danie z ketchupem WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Tomasz

A żółty ser zjadamy podczas pieczenia.
Anonim (niezweryfikowany) 04/19/2024-03:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-01:35 CEST
Radzimy dodać ser do ryżu, ale wiemy, że czasami trudno się oprzeć 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Deser ryżowy z owocami

    Deser ryżowy z owocami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

    Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

    32 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

    Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu