Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20 dag
Ryż
0.5 
Papryka zielona
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka żółta
0.5 
Bakłażan
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
15 dag
Pieczarki
1 
Jajko
3 łyżek
Ser żółty
3 łyżek
Masło
2 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
367.96 kcal
Węglowodany
53.56 g
Tłuszcze
12.83 g
Białko
10.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
15 min
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Krok 2
35 min
Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 15-20 minut. Gdy puści sok odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażyć. Po 5 minutach smażenia dodać bakłażan i pieczarki, smażyć przez 8-10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
Krok 3
10 min
Zimny ugotowany ryż wymieszać z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Połowę ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć przygotowane warzywa.
Krok 4
25 min
Przykryć pozostałym ryżem. Na wierzch położyć kosteczki z reszty masła. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190-200 stopni około 15 -20 minut.
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 1 z 4

Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 2 z 4

Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 15-20 minut. Gdy puści sok odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażyć. Po 5 minutach smażenia dodać bakłażan i pieczarki, smażyć przez 8-10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 3 z 4

Zimny ugotowany ryż wymieszać z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Połowę ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć przygotowane warzywa.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Krok 4 z 4

Przykryć pozostałym ryżem. Na wierzch położyć kosteczki z reszty masła. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190-200 stopni około 15 -20 minut.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem, to poniekąd ryżowa odmiana lasagne. Potrawa jest niezwykle sycąca i smaczna, w dodatku wspaniale pachnie, czym skutecznie kusi do spróbowania. Każdy kęs to moment uniesienia, który musi trwać jak najdłużej. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, podkreśli wyjątkowość tego dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika