Nasze przepisy chleb razowy

chleb razowy


Samodzielnie możesz upiec świeży chleb razowy, wykorzystując do pieczenia mąkę pszenną chlebową, mąkę razową chlebową, drożdże, sól, cukier i wodę. Przygotuj go z ulubionymi otrębami, które będą pasowały do chrupiącej skórki.

Polecamy rozmaite przepisy z chlebem razowym: nowojorskie kanapki, sałatkę z kurczakiem z grzankami, fińskie kanapki z rostbefem czy chłopskie koreczki z chlebkiem. Pajdy chleba razowego pasują również jako dodatek do gęstych i sycących zup – np. pomidorowej lub czerwonego barszczu. Smacznego i zdrowego wypieku!

Kalorie

ok. 200 kcal/100g (w zależności, czy jemy chleb razowy pszenny, czy chleb razowy żytni)

Wartości odżywcze i właściwości

Chleb razowy jest wypiekany z mąki żytniej, pszennej lub mieszanej razowej. Chleb pieczony z mąki razowej zawiera dwa razy więcej błonnika w porównaniu do chleba białego, a także składników mineralnych w tym magnezu, żelaza i cynku.

Ciekawostki

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie proponuje, aby pieczywo razowe stanowiło minimum 15% całodziennej racji pokarmowej.