
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Do zdjęć pozował mi melon z zieloną skórką, do chłodnika ogórkowego wykorzystałam jednak melona miodowego ze względu na kolor miąższu.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
7 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
60 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Zawartość opakowania chłodnika ogórkowego przesypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2 z 6
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy nasiona, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3 z 6
Koperek drobno siekamy.

Krok 4 z 6
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, drobno posiekany koperek i starte na tarce ogórki, mieszamy.

Krok 5 z 6
Połowę chłodnika ogórkowego przelewamy do drugiego naczynia. Pozostałą część blendujemy i dodajemy do odlanej wcześniej zupy, mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Krok 6 z 6
Chłodnik ogórkowy podajemy lekko schłodzony. Po nalaniu chłodnika do miseczek dodajemy mozzarellę i kulki wydrążone z miąższu melona, dekorujemy listkami świeżej mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0