Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

0
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.4  kg
Kefir
400  g
Duże opakowanie jogurtu greckiego
50  g
Świeży szpinak baby
3 
Ogórek gruntowy
0.5  pęczek
Rzodkiewka
1 
Cebula dymka ze szczypiorem
1  łyżka
Sok z cytryny
1  ząbek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.82 g
Węglowodany
10.89 g
Tłuszcze
6.58 g
Wartość energetyczna
152.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
5 min
Warzywa myjemy. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce razem z rzodkiewką. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną cebulkę.
Krok 2
5 min
Szpinak drobno siekamy (lub grubiej, według uznania), dodajemy do miski.
Krok 3
5 min
Dolewamy kefir, dodajemy jogurt, wciskamy ząbek czosnku, mieszamy.
Krok 4
3 min
Doprawiamy chłodnik solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 5
15 min
Odstawiamy do lodówki „do przegryzienia” smaków.
Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 1 z 5

Warzywa myjemy. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce razem z rzodkiewką. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną cebulkę.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 2 z 5

Szpinak drobno siekamy (lub grubiej, według uznania), dodajemy do miski.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 3 z 5

Dolewamy kefir, dodajemy jogurt, wciskamy ząbek czosnku, mieszamy.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 4 z 5

Doprawiamy chłodnik solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 5 z 5

Odstawiamy do lodówki „do przegryzienia” smaków.

Warzywne chłodniki doskonale nadają się na pierwsze danie w każdy gorący dzień, kiedy nikt nie myśli o gotowaniu, a każdy chce dobrze zjeść. Gęsty i aromatyczny chłodnik szpinakowy nie wymaga wcześniejszego duszenia szpinaku – wystarczy do po prostu posiekać, dodać pozostałe warzywa i zioła, zalać kefirem i jogurtem, doprawić i odstawić do przegryzienia smaków. Ten ostatni krok, czyli oczekiwanie, aż zupa szpinakowa będzie gotowa do jedzenia, jest najtrudniejszy! :) Smaczego!

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy ziołowe i zupy z ziołami:
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika