Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi
3 godz 32 min
Łatwy
1
pęczek
Botwinka
1
opakowanie
4
Ogórki małosolne
1
łyżeczka
Sok z cytryny
1
szczypta
Cukier
1
ząbek
1
szklanka
Jogurt grecki
1
łyżka
Koperek posiekany
.
Wartości odżywcze
Białko
10.3 g
Węglowodany
8.75 g
Tłuszcze
3.83 g
Wartość energetyczna
142.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
212 min
Krok 1
6 min
Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
7 min
W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.
Krok 3
10 min
Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
9 min
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.
Krok 5
180 min
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Gęsty, pożywny i bardzo na czasie. Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi to idealna propozycja na gorące lato. Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, bo ma przepiękny głęboki kolor. A kogo róż nie przekonuje, niech spróbuje, zakocha się od pierwszej łyżki. Chłodnik jest bardzo sycący, a gdy dodamy do niego jeszcze pokrojony w kostkę twaróg lub ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, będziemy mogli zapomnieć o drugim daniu.
Komentarze 0