
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
7 minKrok 3
10 minKrok 4
9 minKrok 5
180 min
Krok 1 z 5
Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2 z 5
W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.

Krok 3 z 5
Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4 z 5
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.

Krok 5 z 5
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0