Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsty, pożywny i bardzo na czasie. Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi to idealna propozycja na gorące lato. Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, bo ma przepiękny głęboki kolor. A kogo róż nie przekonuje, niech spróbuje, zakocha się od pierwszej łyżki. Chłodnik jest bardzo sycący, a gdy dodamy do niego jeszcze pokrojony w kostkę twaróg lub ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, będziemy mogli zapomnieć o drugim daniu.
Przygotowanie
212 min
Krok 1
6 min
Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
7 min
W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.
Krok 3
10 min
Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
9 min
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.
Krok 5
180 min
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
5
Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
z
5
W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.
Krok 3
z
5
Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
z
5
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.
Krok 5
z
5
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0