Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

0
3 godz 32 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
4 
Ogórki małosolne
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Cukier
1  ząbek
1  szklanka
Jogurt grecki
1  łyżka
Koperek posiekany

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.3 g
Węglowodany
8.75 g
Tłuszcze
3.83 g
Wartość energetyczna
142.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

212 min
Krok 1
6 min
Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
7 min
W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.
Krok 3
10 min
Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
9 min
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.
Krok 5
180 min
Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

Krok 1 z 5

Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.

Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

Krok 2 z 5

W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.

Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

Krok 3 z 5

Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

Krok 4 z 5

Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.

Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

Krok 5 z 5

Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Gęsty, pożywny i bardzo na czasie. Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi to idealna propozycja na gorące lato. Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, bo ma przepiękny głęboki kolor. A kogo róż nie przekonuje, niech spróbuje, zakocha się od pierwszej łyżki. Chłodnik jest bardzo sycący, a gdy dodamy do niego jeszcze pokrojony w kostkę twaróg lub ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, będziemy mogli zapomnieć o drugim daniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika