Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik z barszczem białym i botwinką
Dodaj do CookBook

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

(0)
3 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
1  opakowanie
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
4 
Ogórki małosolne
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Cukier
1  ząbek
Czosnek
1  szklanka
Jogurt grecki
1  łyżka
Koperek posiekany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.7 g
Wartość energetyczna
142.8 kcal
Tłuszcze
3.8 g
Białko
10.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gęsty, pożywny i bardzo na czasie. Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi to idealna propozycja na gorące lato. Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, bo ma przepiękny głęboki kolor. A kogo róż nie przekonuje, niech spróbuje, zakocha się od pierwszej łyżki. Chłodnik jest bardzo sycący, a gdy dodamy do niego jeszcze pokrojony w kostkę twaróg lub ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, będziemy mogli zapomnieć o drugim daniu.

Przygotowanie

212 min
  • Krok 1

    6 min
    Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 2

    7 min
    W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.
  • Krok 4

    9 min
    Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.
  • Krok 5

    180 min
    Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Chłodnik z barszczem białym i botwinką

Krok 1 z 5

Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

Krok 2 z 5

W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

Krok 3 z 5

Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

Krok 4 z 5

Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.

Chłodnik z barszczem białym i botwinką

Krok 5 z 5

Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

    Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

    1 godz 13 min Łatwy
  • Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

    Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

    1 godz 32 min Łatwy
  • Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

    Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

    1 godz 35 min Łatwy
  • Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

    Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu