Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik! Lekki chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki i ogórków to danie, które w sezonie wiosenno – letnim powinno gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. W sezonie na botwinkę warto wykorzystać młode buraczki.
Koperek i rzodkiewka to idealnie wiosenne dodatki do zup! Sprawdź inne nasze przepisy:
Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić.
Krok 2
1 min
W trakcie gotowania do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i octu.
Krok 3
6 min
W międzyczasie obrać ogórki, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać.
Krok 4
8 min
Jajka ugotować na półmiękko.
Krok 5
50 min
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Schłodzić.
Krok 6
1 min
Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
Krok 1
z
6
Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić.
Krok 2
z
6
W trakcie gotowania do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i octu.
Krok 3
z
6
W międzyczasie obrać ogórki, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać.
Krok 4
z
6
Jajka ugotować na półmiękko.
Krok 5
z
6
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Schłodzić.
Krok 6
z
6
Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0