
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Chłodnik z buraków

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Koperek i rzodkiewka to idealnie wiosenne dodatki do zup! Sprawdź inne nasze przepisy:
Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem
Zupa koperkowa z ryżem
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1
50 minKrok 2
1 minKrok 3
6 minKrok 4
8 minKrok 5
50 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić.

Krok 2 z 6
W trakcie gotowania do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i octu.

Krok 3 z 6
W międzyczasie obrać ogórki, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać.

Krok 4 z 6
Jajka ugotować na półmiękko.

Krok 5 z 6
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Schłodzić.

Krok 6 z 6
Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0