Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

(0)
4 godz 50 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Bulion warzywny WINIARY
200  ml
Mleko kokosowe
500  g
Pęczek zielonych szparagów
1 
Cebula mała
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Ogórek mały
5 
Rzodkiewka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Zioła do dekoracji: szczypiorek, koperek, mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.31 g
Węglowodany
13.35 g
Tłuszcze
19.49 g
Wartość energetyczna
228.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jednym z moich ulubionych sezonowych przysmaków są szparagi. Czekam z niecierpliwością przez cały rok, a kiedy już zawitają do sklepów i na targowe stragany, gotuję je, piekę, grilluję, zawijam w tortillę, a także przyrządzam z nich pyszne zupy.

Tym razem przygotowałem na bazie szparagów zupełnie nową zupę, która idealnie wpisze się w każde letnie menu. Jest to chłodnik z zielonymi szparagami w roli głównej, z dodatkiem mleka kokosowego i innych świeżych warzyw: zielonego ogórka, rzodkiewki i świeżej zieleniny. To idealna zupa szparagowa na lato!

Przepisy na zupy z mlekiem kokosowym przydadzą się nie tylko na lato! Zobacz więcej:
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Przygotowanie

290 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).
  • Krok 3

    15 min
    Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.
  • Krok 4

    10 min
    Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Krok 6

    240 min
    Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.
  • Krok 7

    5 min
    Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 1 z 7

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 2 z 7

W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 3 z 7

Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 4 z 7

Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 5 z 7

Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 6 z 7

Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 7 z 7

Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

    32 min Średni
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy
  • Makaron z krewetkami i szparagami

    2 godz 10 min Łatwy
  • Krem ze szparagów z parmezanem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu