Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Dodaj do CookBook

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

(0)
4 godz 50 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Bulion warzywny WINIARY
200  ml
Mleko kokosowe
500  g
Pęczek zielonych szparagów
1 
Cebula mała
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Ogórek mały
5 
Rzodkiewka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Zioła do dekoracji: szczypiorek, koperek, mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.3 g
Wartość energetyczna
228.7 kcal
Tłuszcze
19.5 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jednym z moich ulubionych sezonowych przysmaków są szparagi. Czekam z niecierpliwością przez cały rok, a kiedy już zawitają do sklepów i na targowe stragany, gotuję je, piekę, grilluję, zawijam w tortillę, a także przyrządzam z nich pyszne zupy.

Tym razem przygotowałem na bazie szparagów zupełnie nową zupę, która idealnie wpisze się w każde letnie menu. Jest to chłodnik z zielonymi szparagami w roli głównej, z dodatkiem mleka kokosowego i innych świeżych warzyw: zielonego ogórka, rzodkiewki i świeżej zieleniny. To idealna zupa szparagowa na lato!

Przepisy na zupy z mlekiem kokosowym przydadzą się nie tylko na lato! Zobacz więcej:
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Przygotowanie

290 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).
  • Krok 3

    15 min
    Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.
  • Krok 4

    10 min
    Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Krok 6

    240 min
    Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.
  • Krok 7

    5 min
    Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 1 z 7

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 2 z 7

W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 3 z 7

Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 4 z 7

Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 5 z 7

Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 6 z 7

Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.

Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Krok 7 z 7

Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Lato
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu