Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jednym z moich ulubionych sezonowych przysmaków są szparagi. Czekam z niecierpliwością przez cały rok, a kiedy już zawitają do sklepów i na targowe stragany, gotuję je, piekę, grilluję, zawijam w tortillę, a także przyrządzam z nich pyszne zupy.
Tym razem przygotowałem na bazie szparagów zupełnie nową zupę, która idealnie wpisze się w każde letnie menu. Jest to chłodnik z zielonymi szparagami w roli głównej, z dodatkiem mleka kokosowego i innych świeżych warzyw: zielonego ogórka, rzodkiewki i świeżej zieleniny. To idealna zupa szparagowa na lato!
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).
Krok 3
15 min
Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.
Krok 4
10 min
Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 5
5 min
Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Krok 6
240 min
Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.
Krok 7
5 min
Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.
Krok 1
z
7
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
7
W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).
Krok 3
z
7
Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.
Krok 4
z
7
Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 5
z
7
Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Krok 6
z
7
Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.
Krok 7
z
7
Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0