Chłodnik pomidorowy
87min
Łatwy
1 opakowanie
4
Pomidory
1
Papryka czerwona
1
Papryka zielona
1
Ogórek
4 plastrów
Bułka razowa
3 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Pieprz cayenne
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
1 min
Zupę przygotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź.
Krok 2
5 min
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
Krok 3
3 min
Papryki oczyść.
Krok 4
2 min
Obierz ogórek.
Krok 5
5 min
Pomidory, paprykę i ogórek pokrój w drobną kostkę (część odłóż), pozostałe zmiksuj i połącz z zimną zupą pomidorową.
Krok 6
2 min
Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Krok 7
1 min
Wstaw do lodówki do schłodzenia (60 minut).
Krok 8
1 min
Podaj z grzanką z bułki razowej usmażonej na oliwie, możesz je natrzeć ząbkiem czosnku.
Na obiad polecamy pyszny chłodnik pomidorowy na bazie Zupy pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY. Idealny chłodnik pomidorowy robimy nie tylko ze świeżych pomidorków dobrej jakości, ale również papryki i ogórka kiszonego! Pokrojone warzywa powinny zostać zmiksowane na gładki krem – aksamitna konsystencja pomidorowego chłodnika to jedna z jego ważnych cech.
Chłodnik pomidorowy polecamy podać z grzankami z bułki razowej, smażonymi na oliwie z oliwek. Grzanki możesz posmarować czosnkiem i posypać ulubionymi przyprawami.
Komentarze 0