Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeden z najbardziej lubianych dni w roku i to nie tylko przez najmłodszych. Dzień Dziecka. Taki dzień, nawet jeśli przypada w poniedziałek, powinien mieć odpowiednią oprawę, także tę kulinarną, bo przecież nie wypada, żeby maluszki marudziły przy jedzeniu w dniu swojego święta. Ostatnio Jola przygotowała top listę 10 najlepszych zup dla dzieci. Szkoda, że nie znalazło się na niej miejsce dla zupy owocowej, bo moje dzieci właśnie chłodnik owocowy ze świeżych owoców z lodami uznały za swojego faworyta. Szczególnie, że pomagając przy jego robieniu miały też trochę zabawy. Może powiecie, że to raczej deser niż zupa, ale czy to właśnie jeszcze nie lepiej, że można tak pysznie i na słodko zacząć obiad? No, to zaczynamy.
Zmiksowane owoce można później przetrzeć przez sitko, zwłaszcza gdy mamy w naszym chłodniku maliny. Na sicie pozostaną też kawałki skórek borówki. Jeśli nie dodajemy do zupy malin, a skórka borówki nie wpływa negatywnie na nasze doznania estetyczne, nie ma potrzeby przecierania zupy przez sitko. W ten sposób chłodnik będzie miał więcej błonnika.
Owoce dokładnie płuczę, z truskawek usuwam szypułki, z czereśni pestki.
Krok 2
5 min
Część owoców odkładam do dekoracji, pozostałe blenduję na gładką masę, przecieram przez sitko.
Krok 3
15 min
Chłodnik przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Krok 4
1 min
Chłodnik podaję z gałką lodów, dekoruję owocami i listkami świeżej mięty.
Krok 1
z
4
Owoce dokładnie płuczę, z truskawek usuwam szypułki, z czereśni pestki.
Krok 2
z
4
Część owoców odkładam do dekoracji, pozostałe blenduję na gładką masę, przecieram przez sitko.
Krok 3
z
4
Chłodnik przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Krok 4
z
4
Chłodnik podaję z gałką lodów, dekoruję owocami i listkami świeżej mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0