Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią

0
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dojrzałe awokado
2 
Ogórek
1  opakowanie
Duże opakowanie jogurtu greckiego
5  liści
Bazylia
0.5 
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Biały pieprz
1  szczypta
Czarny pieprz
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.3 g
Węglowodany
17.56 g
Tłuszcze
15.59 g
Wartość energetyczna
234.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
8 min
Awokado kroimy na pół. Miąższ z połowy bez pestki przekładamy do wyższego naczynia, miksujemy na gładki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Drugą połowę awokado skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki.
Krok 2
4 min
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jogurtu.
Krok 3
60 min
Chłodnik doprawiamy sporą ilością soku z cytryny i szczyptą soli oraz szczyptą białego i czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 4
3 min
Przed podaniem chłodnika oddzielamy od drugiej połowy awokado skórkę, kroimy miąższ w paski. Chłodnik skrapiamy oliwą, podajemy z kawałkami awokado i zielonego ogórka oraz świeżymi listkami bazylii.
Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią

Krok 1 z 4

Awokado kroimy na pół. Miąższ z połowy bez pestki przekładamy do wyższego naczynia, miksujemy na gładki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Drugą połowę awokado skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki.

Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią

Krok 2 z 4

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jogurtu.

Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią

Krok 3 z 4

Chłodnik doprawiamy sporą ilością soku z cytryny i szczyptą soli oraz szczyptą białego i czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią

Krok 4 z 4

Przed podaniem chłodnika oddzielamy od drugiej połowy awokado skórkę, kroimy miąższ w paski. Chłodnik skrapiamy oliwą, podajemy z kawałkami awokado i zielonego ogórka oraz świeżymi listkami bazylii.

Gotowanie w upalny dzień? Nie ma mowy! Kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na gotowanie, wcale nie musimy rezygnować z zupy. To doskonały czas na przygotowanie różnego rodzaju chłodników, dzięki którym unikniemy stania przy garnkach, a jednocześnie będziemy mogli zaspokoić nie tylko głód, ale i potrzebę orzeźwienia.

Chłodnik z awokado z ogórkiem i bazylią jest prosty w przygotowaniu. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość czekając, aż jego składniki połączą się w apetyczną całość podczas schładzania w lodówce.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika