Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
Dodaj do CookBook

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

(0)
1 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łodyg
Rabarbar
200  g
Miseczka truskawek
1  łyżka
Cukier trzcinowy
500  ml
Ulubione lody owocowe
3 
Goździki
1  szczypta
Imbir mielony
trochę
Świeże listki mięty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.4 g
Wartość energetyczna
281.3 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na progu lata świat staje do góry nogami. Nagle zupa nie jest gorąca, a przyjemnie chłodzi i na dodatek smakuje jak deser. A na drugie danie wystarczy zjeść młode ziemniaczki, pachnące koperkiem i podane ze szklanką zsiadłego mleka czy mizerią. Spróbujcie zjeść na obiad same ziemniaki w środku zimy… co prawda moje dzieci czasem próbują, ale na zimowym talerzu same ziemniaki to za mało. Latem wszystko się zmienia. A najbardziej chyba zmieniają się zupy.

Pachnące, aromatyczne, kiedy trzeba – gorące lub słodkie jak deser, a zarazem orzeźwiające jak spacer pod ogrodowym zraszaczem. Taki właśnie jest dzisiejszy chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą. Czerwcowy rabarbar nie jest już tak strasznie kwaśny, można z niego przygotować chłodnik z dodatkiem truskawek. I wiecie, że wcale nie trzeba go specjalnie dosładzać? Zwłaszcza jeśli dodamy do niego dojrzewające w słońcu truskawki.

A do tego wystarczy jeszcze dodać lody. W połączeniu z ich słodyczą kwaśny rabarbar nabiera uroku. Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi będzie przyjemnie orzeźwiał, jeżeli dodacie do niego miętę. Pychotka!

Wszystkim wielbicielom rabarbaru i przeróżnych zup owocowych polecam:
chłodnik z rabarbaru z grzankami na słodko
zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupa owocowa z serkiem mascarpone
zupa truskawkowa z bezikami
zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    5 min
    Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.
  • Krok 2

    15 min
    Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.
  • Krok 3

    5 min
    Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).
  • Krok 4

    60 min
    Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.
  • Krok 5

    3 min
    Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 1 z 5

Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 2 z 5

Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 3 z 5

Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 4 z 5

Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 5 z 5

Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z buraków

    Chłodnik z buraków

    1 godz 56 min Średni
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu