Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

(0)
1 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łodyg
Rabarbar
200  g
Miseczka truskawek
1  łyżka
Cukier trzcinowy
500  ml
Ulubione lody owocowe
3 
Goździki
1  szczypta
Imbir mielony
trochę
Świeże listki mięty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.79 g
Węglowodany
44.41 g
Tłuszcze
10.85 g
Wartość energetyczna
281.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na progu lata świat staje do góry nogami. Nagle zupa nie jest gorąca, a przyjemnie chłodzi i na dodatek smakuje jak deser. A na drugie danie wystarczy zjeść młode ziemniaczki, pachnące koperkiem i podane ze szklanką zsiadłego mleka czy mizerią. Spróbujcie zjeść na obiad same ziemniaki w środku zimy… co prawda moje dzieci czasem próbują, ale na zimowym talerzu same ziemniaki to za mało. Latem wszystko się zmienia. A najbardziej chyba zmieniają się zupy.

Pachnące, aromatyczne, kiedy trzeba – gorące lub słodkie jak deser, a zarazem orzeźwiające jak spacer pod ogrodowym zraszaczem. Taki właśnie jest dzisiejszy chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą. Czerwcowy rabarbar nie jest już tak strasznie kwaśny, można z niego przygotować chłodnik z dodatkiem truskawek. I wiecie, że wcale nie trzeba go specjalnie dosładzać? Zwłaszcza jeśli dodamy do niego dojrzewające w słońcu truskawki.

A do tego wystarczy jeszcze dodać lody. W połączeniu z ich słodyczą kwaśny rabarbar nabiera uroku. Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi będzie przyjemnie orzeźwiał, jeżeli dodacie do niego miętę. Pychotka!

Wszystkim wielbicielom rabarbaru i przeróżnych zup owocowych polecam:
chłodnik z rabarbaru z grzankami na słodko
zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupa owocowa z serkiem mascarpone
zupa truskawkowa z bezikami
zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    5 min
    Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.
  • Krok 2

    15 min
    Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.
  • Krok 3

    5 min
    Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).
  • Krok 4

    60 min
    Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.
  • Krok 5

    3 min
    Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 1 z 5

Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 2 z 5

Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 3 z 5

Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 4 z 5

Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 5 z 5

Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    1 godz 40 min Łatwy
  • Zupa owocowa z serkiem mascarpone na powitanie wakacji

    27 min Łatwy
  • Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

    1 godz 33 min Łatwy
  • Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

    2 godz 52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu