Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik bułgarski

0
1 godz 21 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ogórek zielony gruntowy
300  g
Jogurt grecki
400  g
Jogurt naturalny
1  opakowanie
Chłodnik ogórkowy
70  g
Orzechy włoskie
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.45 g
Węglowodany
11.46 g
Tłuszcze
25.29 g
Wartość energetyczna
316.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
7 min
Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
2 min
W 200 ml wrzącej wody rozmieszać Chłodnik Ogórkowy WINIARY. Wystudzić.
Krok 3
3 min
Koperek posiekać.
Krok 4
3 min
W misce umieścić jogurt, dodać ogórki i posiekany koperek. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy, sok z cytryny oraz oliwę.
Krok 5
60 min
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
Krok 6
5 min
Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor.
Krok 7
1 min
Chłodnik bułgarski podawać schłodzony z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.
Chłodnik bułgarski

Krok 1 z 7

Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik bułgarski

Krok 2 z 7

W 200 ml wrzącej wody rozmieszać Chłodnik Ogórkowy WINIARY. Wystudzić.

Chłodnik bułgarski

Krok 3 z 7

Koperek posiekać.

Chłodnik bułgarski

Krok 4 z 7

W misce umieścić jogurt, dodać ogórki i posiekany koperek. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy, sok z cytryny oraz oliwę.

Chłodnik bułgarski

Krok 5 z 7

Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.

Chłodnik bułgarski

Krok 6 z 7

Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor.

Chłodnik bułgarski

Krok 7 z 7

Chłodnik bułgarski podawać schłodzony z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.

Zbliżają się wakacje a wraz z nimi wyczekane urlopy oraz dawno zaplanowane wyjazdy. Jednym z często wybieranych kierunków wakacyjnych jest Bułgaria. Kto miał już okazję odwiedzić ten słoneczny zakątek, z pewnością przy okazji wizyty spróbował także jednego z tamtejszych specjałów – chłodnik bułgarski – o tajemniczej nazwie… tarator.

Tarator, czyli delikatny chłodnik z dodatkiem ogórków, przygotowany na mlecznej bazie, to danie, które doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że Bułgarzy zajadają się nim przez cały sezon letni, który w ich kraju jest wyjątkowo długi

Chłodnik bułgarski można przygotować także w wersji bez produktów mlecznych, z wodą oraz odrobiną octu, jednak ja zdecydowałam się postawić na kremową konsystencję i do jego przygotowania użyłam dwóch różnych rodzajów jogurtów w podobnych proporcjach. Tłusty jogurt grecki połączyłam z jogurtem naturalnym. Odrobina oliwy dodawana do chłodnika, jest kluczowa, aby nasz organizm przyswoił witaminy zawarte w ogórkach. Dzięki dodatkowi Chłodnika Ogórkowego WINIARY zupy nie trzeba praktycznie zupełnie doprawić. W torebce znajdziemy bowiem mieszankę aromatycznych przypraw. Na koniec zrumienione na złoto, chrupiące orzechy włoskie. Palce lizać!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika