Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Bułgarski chłodnik (tarator)
Dodaj do CookBook

Bułgarski chłodnik (tarator)

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ogórek zielony gruntowy
300  g
Jogurt grecki
400  g
Jogurt naturalny
1  opakowanie
Chłodnik ogórkowy
70  g
Orzechy włoskie
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.5 g
Wartość energetyczna
316.2 kcal
Tłuszcze
25.3 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zbliżają się wakacje a wraz z nimi wyczekane urlopy oraz dawno zaplanowane wyjazdy. Jednym z często wybieranych kierunków wakacyjnych jest Bułgaria. Kto miał już okazję odwiedzić ten słoneczny zakątek, z pewnością przy okazji wizyty spróbował także jednego z tamtejszych specjałów – chłodnik bułgarski – o tajemniczej nazwie… tarator.

Tarator, czyli delikatny chłodnik z dodatkiem ogórków, przygotowany na mlecznej bazie, to danie, które doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że Bułgarzy zajadają się nim przez cały sezon letni, który w ich kraju jest wyjątkowo długi

Chłodnik bułgarski można przygotować także w wersji bez produktów mlecznych, z wodą oraz odrobiną octu, jednak ja zdecydowałam się postawić na kremową konsystencję i do jego przygotowania użyłam dwóch różnych rodzajów jogurtów w podobnych proporcjach. Tłusty jogurt grecki połączyłam z jogurtem naturalnym. Odrobina oliwy dodawana do chłodnika, jest kluczowa, aby nasz organizm przyswoił witaminy zawarte w ogórkach. Na koniec zrumienione na złoto, chrupiące orzechy włoskie. Palce lizać!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    7 min
    Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 2

    2 min
    W 200 ml wrzącej wody rozmieszać Chłodnik Ogórkowy WINIARY. Wystudzić.
  • Krok 3

    3 min
    Koperek posiekać.
  • Krok 4

    3 min
    W misce umieścić jogurt, dodać ogórki i posiekany koperek. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy, sok z cytryny oraz oliwę.
  • Krok 5

    60 min
    Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
  • Krok 6

    5 min
    Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor.
  • Krok 7

    1 min
    Chłodnik bułgarski podawać schłodzony z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.
Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 1 z 7

Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 2 z 7

W 200 ml wrzącej wody rozmieszać Chłodnik Ogórkowy WINIARY. Wystudzić.

Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 3 z 7

Koperek posiekać.

Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 4 z 7

W misce umieścić jogurt, dodać ogórki i posiekany koperek. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy, sok z cytryny oraz oliwę.

Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 5 z 7

Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.

Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 6 z 7

Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor.

Bułgarski chłodnik (tarator)

Krok 7 z 7

Chłodnik bułgarski podawać schłodzony z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Niski poziom cukru
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu