Chłodnik bułgarski
1 godz 21 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.45 g
Węglowodany
11.46 g
Tłuszcze
25.29 g
Wartość energetyczna
316.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
81 min
Krok 1
7 min
Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
2 min
W 200 ml wrzącej wody rozmieszać Chłodnik Ogórkowy WINIARY. Wystudzić.
Krok 3
3 min
Koperek posiekać.
Krok 4
3 min
W misce umieścić jogurt, dodać ogórki i posiekany koperek. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy, sok z cytryny oraz oliwę.
Krok 5
60 min
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
Krok 6
5 min
Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor.
Krok 7
1 min
Chłodnik bułgarski podawać schłodzony z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.
Zbliżają się wakacje a wraz z nimi wyczekane urlopy oraz dawno zaplanowane wyjazdy. Jednym z często wybieranych kierunków wakacyjnych jest Bułgaria. Kto miał już okazję odwiedzić ten słoneczny zakątek, z pewnością przy okazji wizyty spróbował także jednego z tamtejszych specjałów – chłodnik bułgarski – o tajemniczej nazwie… tarator.
Tarator, czyli delikatny chłodnik z dodatkiem ogórków, przygotowany na mlecznej bazie, to danie, które doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że Bułgarzy zajadają się nim przez cały sezon letni, który w ich kraju jest wyjątkowo długi
Chłodnik bułgarski można przygotować także w wersji bez produktów mlecznych, z wodą oraz odrobiną octu, jednak ja zdecydowałam się postawić na kremową konsystencję i do jego przygotowania użyłam dwóch różnych rodzajów jogurtów w podobnych proporcjach. Tłusty jogurt grecki połączyłam z jogurtem naturalnym. Odrobina oliwy dodawana do chłodnika, jest kluczowa, aby nasz organizm przyswoił witaminy zawarte w ogórkach. Dzięki dodatkowi Chłodnika Ogórkowego WINIARY zupy nie trzeba praktycznie zupełnie doprawić. W torebce znajdziemy bowiem mieszankę aromatycznych przypraw. Na koniec zrumienione na złoto, chrupiące orzechy włoskie. Palce lizać!
Tarator, czyli delikatny chłodnik z dodatkiem ogórków, przygotowany na mlecznej bazie, to danie, które doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że Bułgarzy zajadają się nim przez cały sezon letni, który w ich kraju jest wyjątkowo długi
Chłodnik bułgarski można przygotować także w wersji bez produktów mlecznych, z wodą oraz odrobiną octu, jednak ja zdecydowałam się postawić na kremową konsystencję i do jego przygotowania użyłam dwóch różnych rodzajów jogurtów w podobnych proporcjach. Tłusty jogurt grecki połączyłam z jogurtem naturalnym. Odrobina oliwy dodawana do chłodnika, jest kluczowa, aby nasz organizm przyswoił witaminy zawarte w ogórkach. Dzięki dodatkowi Chłodnika Ogórkowego WINIARY zupy nie trzeba praktycznie zupełnie doprawić. W torebce znajdziemy bowiem mieszankę aromatycznych przypraw. Na koniec zrumienione na złoto, chrupiące orzechy włoskie. Palce lizać!
Komentarze 0