
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Bułgarski chłodnik (tarator)

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tarator, czyli delikatny chłodnik z dodatkiem ogórków, przygotowany na mlecznej bazie, to danie, które doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że Bułgarzy zajadają się nim przez cały sezon letni, który w ich kraju jest wyjątkowo długi
Chłodnik bułgarski można przygotować także w wersji bez produktów mlecznych, z wodą oraz odrobiną octu, jednak ja zdecydowałam się postawić na kremową konsystencję i do jego przygotowania użyłam dwóch różnych rodzajów jogurtów w podobnych proporcjach. Tłusty jogurt grecki połączyłam z jogurtem naturalnym. Odrobina oliwy dodawana do chłodnika, jest kluczowa, aby nasz organizm przyswoił witaminy zawarte w ogórkach. Dzięki dodatkowi Chłodnika Ogórkowego WINIARY zupy nie trzeba praktycznie zupełnie doprawić. W torebce znajdziemy bowiem mieszankę aromatycznych przypraw. Na koniec zrumienione na złoto, chrupiące orzechy włoskie. Palce lizać!
Przygotowanie
Krok 1
7 minKrok 2
2 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
60 minKrok 6
5 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 2 z 7
W 200 ml wrzącej wody rozmieszać Chłodnik Ogórkowy WINIARY. Wystudzić.

Krok 3 z 7
Koperek posiekać.

Krok 4 z 7
W misce umieścić jogurt, dodać ogórki i posiekany koperek. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy, sok z cytryny oraz oliwę.

Krok 5 z 7
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.

Krok 6 z 7
Orzechy uprażyć na patelni na złoty kolor.

Krok 7 z 7
Chłodnik bułgarski podawać schłodzony z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0