Chłodnik ogórkowy WINIARY

Oceń ten produkt!

4/5 4 30 5 1
  • Porcje 4

4/5 4 30 5 1
  • Porcje: 4

W gorące dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i prosty do wykonania posiłek. Chłodnik ogórkowy to idealna propozycja dla wszystkich zwolenników letnich wydań zup warzywnych. Najlepiej jest go podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Możesz również dodać do niego koperku, mięty lub nowalijek.
Sprawdź nasze przepisy na chłodnik ogórkowy i ciesz się smakiem letnich smaków, kiedy tylko będziesz mieć ochotę.

Sposób przygotowania

  1. Zawartość opakowania zalej 300 ml wrzącej wody, dobrze wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.

  2. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj drobno.

  3. Do 500 ml jogurtu dodaj ostudzoną zupę oraz pokrojony ogórek i koperek. Całość dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem twarogowym.

  • jogurt naturalny (500 ml)
  • zielony ogórek (150 g)
  • ser twarogowy chudy (100 g)
  • świeży koperek (5 g)
Typowe
wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu w 100ml w 1 porcji (273 g) % RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna 48 kcal 132 kcal 7%
Białko 4,2 g 11,4 g 23%
Węglowodany 5,5 g 15,0 g 6%
w tym cukier 4,0 g 10,8 g 12%
Tłuszcze 1,0 g 2,8 g 4%
w tym nasycone 0,6 g 1,6 g 8%
Błonnik 0,2 g 0,6 g -
Sól 0,72 g 2,0 g 33%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!