
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Drobno posiekane listki szpinaku i rukoli świetnie wkomponowały się w chłodnik jogurtowy. Moje dzieci nie za bardzo lubią takie liściaste obiekty w zupach, ale dzięki temu, że je starannie posiekałam, zostały wzięte za zwykłe zioła, które zawsze hojnie wsypuję do talerzy. Aż dziw, że w dzieciństwie byłam wielką przeciwniczką zieleniny i wszystkie listki skrupulatnie odławiałam ze swojej porcji!
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem pysznie smakował schłodzony. W bardzo upalne dni, jakie mam nadzieję nadejdą w pełni lata, można do niego dodać kilka kostek lodu i przybrać listkami orzeźwiającej mięty.
Na nadchodzące lato polecam także:
chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami
chłodnik fit z kiełkami
chłodnik litewski z miętą
chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
chłodnik do picia
chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
4 minKrok 3
3 minKrok 4
2 minKrok 5
60 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Krok 2 z 6
Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.

Krok 3 z 6
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Krok 4 z 6
Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.

Krok 5 z 6
Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.

Krok 6 z 6
Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0