Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
43  g
PL KAL WINIARY Chłodnik czosnkowo - koperkowy
500  g
Jogurt naturalny
1  pęczek
Szpinak świeży
20  g
Rukola
2 
Ogórek gruntowy
2 
Jajka
1  łyżka
Posiekany koperek
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
trochę
Sok z cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.4 g
Węglowodany
15.6 g
Tłuszcze
7.11 g
Wartość energetyczna
161.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wraz z pojawieniem się pierwszych upałów, a na Dolnym Śląsku takie upalne dni przychodzą na długo przed nadejściem lata, na naszych stołach pojawiają się pierwsze chłodniki. Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem to prawdziwa bomba witaminowa. Świeże zioła i szpinak mają w sobie wielką moc, która w okresie przesilenia wiosennego jest naszym organizmom bardzo potrzebna. Chłodniki przynoszą prawdziwe orzeźwienie i pomagają przetrwać upały, a dodatkowo są niskokaloryczną alternatywą dla wielu potraw, na które nie ma się ochoty, kiedy za oknem skwar.

Drobno posiekane listki szpinaku i rukoli świetnie wkomponowały się w chłodnik jogurtowy. Moje dzieci nie za bardzo lubią takie liściaste obiekty w zupach, ale dzięki temu, że je starannie posiekałam, zostały wzięte za zwykłe zioła, które zawsze hojnie wsypuję do talerzy. Aż dziw, że w dzieciństwie byłam wielką przeciwniczką zieleniny i wszystkie listki skrupulatnie odławiałam ze swojej porcji!

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem pysznie smakował schłodzony. W bardzo upalne dni, jakie mam nadzieję nadejdą w pełni lata, można do niego dodać kilka kostek lodu i przybrać listkami orzeźwiającej mięty.

Na nadchodzące lato polecam także:

chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

chłodnik fit z kiełkami

chłodnik litewski z miętą

chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

chłodnik do picia

chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    2 min
    Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
  • Krok 2

    4 min
    Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.
  • Krok 3

    3 min
    Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 4

    2 min
    Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
  • Krok 5

    60 min
    Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.
  • Krok 6

    2 min
    Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 1 z 6

Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 2 z 6

Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 3 z 6

Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 4 z 6

Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 5 z 6

Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 6 z 6

Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    1 godz 40 min Łatwy
  • Orzeźwiający chłodnik z awokado

    Orzeźwiający chłodnik z awokado

    1 godz 12 min Łatwy
  • Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

    Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

    1 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik owocowy z lodami na Dzień Dziecka

    Chłodnik owocowy z lodami na Dzień Dziecka

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu