Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wraz z pojawieniem się pierwszych upałów, a na Dolnym Śląsku takie upalne dni przychodzą na długo przed nadejściem lata, na naszych stołach pojawiają się pierwsze chłodniki. Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem to prawdziwa bomba witaminowa. Świeże zioła i szpinak mają w sobie wielką moc, która w okresie przesilenia wiosennego jest naszym organizmom bardzo potrzebna. Chłodniki przynoszą prawdziwe orzeźwienie i pomagają przetrwać upały, a dodatkowo są niskokaloryczną alternatywą dla wielu potraw, na które nie ma się ochoty, kiedy za oknem skwar.
Drobno posiekane listki szpinaku i rukoli świetnie wkomponowały się w chłodnik jogurtowy. Moje dzieci nie za bardzo lubią takie liściaste obiekty w zupach, ale dzięki temu, że je starannie posiekałam, zostały wzięte za zwykłe zioła, które zawsze hojnie wsypuję do talerzy. Aż dziw, że w dzieciństwie byłam wielką przeciwniczką zieleniny i wszystkie listki skrupulatnie odławiałam ze swojej porcji!
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem pysznie smakował schłodzony. W bardzo upalne dni, jakie mam nadzieję nadejdą w pełni lata, można do niego dodać kilka kostek lodu i przybrać listkami orzeźwiającej mięty.
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
4 min
Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.
Krok 3
3 min
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
2 min
Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
Krok 5
60 min
Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 6
2 min
Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.
Krok 1
z
6
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
z
6
Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.
Krok 3
z
6
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
z
6
Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
Krok 5
z
6
Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 6
z
6
Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0