Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 404

Lekkie przepisy na wiosnę 

Gdy po zimowych zawieruchach za nasze okna wreszcie zawita wiosna, nie możemy się doczekać pierwszych nowalijek, z których będzie można przyrządzić wiele wyśmienitych dań. Pyszne jasnozielone sałatki z kiełkami, rukolą i młodą rzodkiewką dodają energii i cieszą oko typowo wiosennymi barwami. Na śniadanie chętnie sięgamy po biały serek ziarnisty z dodatkiem świeżego szczypiorku oraz odrobiną drobno posiekanej papryki i ogórka. Wystarczy tylko szczypta soli i pieprzu, by wiosenna kanapka zamieniła się w prawdziwe smakowe dzieło sztuki. A co najlepiej przygotować na wiosenny obiad? Dobrym pomysłem są grillowane kawałki mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki jabłkowo-marchewkowej. 

Smaczne przepisy na lato 

Im wyższa temperatura, tym mniejszy apetyt, dlatego  w sezonie letnim najlepiej postawić na dania lekkostrawne i mało czasochłonne. Kwaskowaty chłodnik z warzyw lub sezonowych owoców doskonale orzeźwia i przynosi miłą ochłodę. Na drugie danie świetnie się sprawdzają pełne chrupiących warzyw sałatki z grillowanym mięsem, kawałki domowej pizzy ze świeżą rukolą i włoską szynką albo miseczka aromatycznego risotto z ulubionymi dodatkami. Nawet najbardziej upalne popołudnie doskonale ochłodzi szklanka kwaskowatej lemoniady z gałązką świeżej mięty. 

Przepisy na dania z piekarnika… i nie tylko - na jesień 

Gdy upalne dni robią się coraz chłodniejsze, a nad polami pojawiają się pierwsze mleczne pasemka mgły, my również powoli zmieniamy swoje codzienne menu na bardziej konkretne. W kuchni zaczynają dominować dania z piekarnika, bazujące głównie na darach jesieni – grzybach, dyni, ziemniakach, brukselce czy jarmużu. Z chęcią sięgamy po przepisy znane w rodzinie od pokoleń, jak zupa ziemniaczana z boczkiem i kminkiem, placuszki z cukinii, gorące pierogi czy pyszny krem z borowików. 

Rozgrzewające przepisy na zimę 

Zimowa aura zazwyczaj nas nie rozpieszcza. Lodowaty deszcz, śnieg, zawieje, zamiecie i bardzo niska temperatura – to wszystko sprawia, że z tęsknotą myślimy o kubku gorącego kakao, kawy czy herbaty. W takie dni najlepiej rozgrzeją nas pikantny gulasz, warzywne leczo albo sycące zapiekanki makaronowe bądź ziemniaczane z dodatkiem podsmażonego mięsa i ulubionych warzyw. A zupa? Chyba nic nie poprawia tak humoru jak talerz gorącego złocistego rosołu z dodatkiem mięsa, nitek makaronu i słodkich plasterków marchewki.