Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety z fasoli

3
8 godz 31 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest konto usunięte

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Jajko
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  ząbków
trochę
Sól
50  g
Bułka tarta
trochę
Bazylia świeża
1  kubek
Fasola Kidney
1  kubek
Płatki owsiane
1  łyżka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
49.77 g
Węglowodany
163.23 g
Tłuszcze
35.93 g
Wartość energetyczna
1141.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

511 min
Krok 1
480 min
Fasolę namoczyć na noc.
Krok 2
10 min
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie zmielić.
Krok 3
10 min
Płatki owsiane zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić na 10 min. Dokładnie osączyć.
Krok 4
3 min
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju.
Krok 5
3 min
Do zmielonej fasoli dodać odciśnięte płatki owsiane, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą, majerankiem i bazylią. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (jak na kotlety mielone). W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej.
Krok 6
5 min
Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety z fasoli

Krok 1 z 6

Fasolę namoczyć na noc.

Kotlety z fasoli

Krok 2 z 6

Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie zmielić.

Kotlety z fasoli

Krok 3 z 6

Płatki owsiane zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić na 10 min. Dokładnie osączyć.

Kotlety z fasoli

Krok 4 z 6

Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju.

Kotlety z fasoli

Krok 5 z 6

Do zmielonej fasoli dodać odciśnięte płatki owsiane, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą, majerankiem i bazylią. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (jak na kotlety mielone). W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej.

Kotlety z fasoli

Krok 6 z 6

Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Fasolę można wykorzystać na wiele sposobów. Może być ona bazą do stworzenia deseru lub dania głównego. W dzisiejszej odsłonie zobaczysz, jak w prosty sposób wykonać złociste kotlety z fasoli . Choć fasolę trzeba wcześniej namoczyć, to samo przygotowanie kotletów nie zajmuje już wiele czasu. Takie kotlety z fasoli są doskonałym pomysłem dla wegetarian, jednak mięsożercy też powinni się w nich rozsmakować.

Kotlety z fasoli należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, wstawiając fasolę do wody na noc. Kolejnego dnia fasolę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu mielimy fasolę na gładką masę.

Odrobiną ciepłej wody zalewamy płatki owsiane i moczymy przez 10 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar wody. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju.

Do zmielonej fasoli dodajemy namoczone płatki owsiane, cebulę, jeden sprasowany ząbek czosnku oraz wbijamy jedno jajko. Doprawiamy solą, majerankiem i bazylią. Wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie kotlety. Jeśli konsystencja masy jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę bułki tartej.

Kotlety z fasoli obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Podawać je można w towarzystwie różnych sałat. Świetnie też komponują się z sosami, zwłaszcza na bazie jogurtów (czosnkowym, koperkowym, ziołowym). Wypróbuj kotlety z fasoli już dziś!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
49.8g / 16%
Węglowodany
163.2g / 56%
Tłuszcze
35.9g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
k kucharz
.

Można poprosić o jeszcze większą czcionkę i jeszcze większe rozstrzelenie tekstu? Przepis wymaga tylko 4-krotnego przewinięcia ekranu, a można przecież więcej! No i zróbcie coś z captchą - 4 raz wpisuję i nie łapie. A problemów ze wzrokiem nie mam

Winiary
.
Expert

Do tej pory jest Pan jedyną osobą, która narzeka na to w komentarzach, ale zapamiętamy sugestię i weźmiemy ją pod uwagę, jeśli takich uwag pojawi się więcej. Pozdrawiamy!

N Naturalnaaa
.

Bardzo dobre. Nawet mój mąż który jak słyszy o warzywnych kotletach to bladnie,nabrał sobie dokładkę.

Winiary
.
Expert

I o to chodzi! :)

Pokaż więcej komentarzy