Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety z fasoli

2
511min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Jajko
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
50 g
Bułka tarta
1 trochę
Bazylia świeża
1 kubek
Fasola Kidney
1 kubek
Płatki owsiane
1 łyżka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
49.77 g
Węglowodany
163.23 g
Tłuszcze
35.93 g
Wartość energetyczna
1141.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

511 min
Krok 1
480 min
Fasolę namoczyć na noc.
Krok 2
10 min
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie zmielić.
Krok 3
10 min
Płatki owsiane zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić na 10 min. Dokładnie osączyć.
Krok 4
3 min
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju.
Krok 5
3 min
Do zmielonej fasoli dodać odciśnięte płatki owsiane, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą, majerankiem i bazylią. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (jak na kotlety mielone). W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej.
Krok 6
5 min
Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety z fasoli

Krok 1 z 6

Fasolę namoczyć na noc.

Kotlety z fasoli

Krok 2 z 6

Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie zmielić.

Kotlety z fasoli

Krok 3 z 6

Płatki owsiane zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić na 10 min. Dokładnie osączyć.

Kotlety z fasoli

Krok 4 z 6

Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju.

Kotlety z fasoli

Krok 5 z 6

Do zmielonej fasoli dodać odciśnięte płatki owsiane, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą, majerankiem i bazylią. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (jak na kotlety mielone). W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej.

Kotlety z fasoli

Krok 6 z 6

Z masy uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Fasolę można wykorzystać na wiele sposobów. Może być ona bazą do stworzenia deseru lub dania głównego. W dzisiejszej odsłonie zobaczysz, jak w prosty sposób wykonać złociste kotlety z fasoli . Choć fasolę trzeba wcześniej namoczyć, to samo przygotowanie kotletów nie zajmuje już wiele czasu. Takie kotlety z fasoli są doskonałym pomysłem dla wegetarian, jednak mięsożercy też powinni się w nich rozsmakować.

Kotlety z fasoli należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, wstawiając fasolę do wody na noc. Kolejnego dnia fasolę gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu mielimy fasolę na gładką masę.

Odrobiną ciepłej wody zalewamy płatki owsiane i moczymy przez 10 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar wody. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju.

Do zmielonej fasoli dodajemy namoczone płatki owsiane, cebulę, jeden sprasowany ząbek czosnku oraz wbijamy jedno jajko. Doprawiamy solą, majerankiem i bazylią. Wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie kotlety. Jeśli konsystencja masy jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę bułki tartej.

Kotlety z fasoli obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Podawać je można w towarzystwie różnych sałat. Świetnie też komponują się z sosami, zwłaszcza na bazie jogurtów (czosnkowym, koperkowym, ziołowym). Wypróbuj kotlety z fasoli już dziś!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
49.8g / 16%
Węglowodany
163.2g / 56%
Tłuszcze
35.9g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
k kucharz
.

Można poprosić o jeszcze większą czcionkę i jeszcze większe rozstrzelenie tekstu? Przepis wymaga tylko 4-krotnego przewinięcia ekranu, a można przecież więcej! No i zróbcie coś z captchą - 4 raz wpisuję i nie łapie. A problemów ze wzrokiem nie mam

N Naturalnaaa
.

Bardzo dobre. Nawet mój mąż który jak słyszy o warzywnych kotletach to bladnie,nabrał sobie dokładkę.

Pokaż więcej komentarzy