Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto francuskie z farszem

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Ciasto Francuskie
300 g
Pieczarki
1 
Brokuł
100 g
Szynka w plasterkach
200 g
Ser żółty
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.42 g
Wartość energetyczna
390.24 kcal
Białko
16.95 g
Tłuszcze
26.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Pieczarki obrać, pokroić, przesmażyć. Doprawić ziarenkami smaku, przestudzić.
Krok 2
5 min
Brokuł ugotować, pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić wędlinę, zetrzeć na tarce ser. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Krok 3
5 min
Na rozwinięte ciasto francuskie przełożyć farsz, posypać żółtym serem i ostrożnie zawinąć w rulon. Następnie pokroić na mniejsze części.
Krok 4
2 min
Tak przygotowane, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
3 min
Jajko rozbełtać, posmarować nim wierzch każdej części ciasta.
Krok 6
15 min
Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C.
Ciasto francuskie z farszem

Krok 1 z 6

Pieczarki obrać, pokroić, przesmażyć. Doprawić ziarenkami smaku, przestudzić.

Ciasto francuskie z farszem

Krok 2 z 6

Brokuł ugotować, pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić wędlinę, zetrzeć na tarce ser. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Ciasto francuskie z farszem

Krok 3 z 6

Na rozwinięte ciasto francuskie przełożyć farsz, posypać żółtym serem i ostrożnie zawinąć w rulon. Następnie pokroić na mniejsze części.

Ciasto francuskie z farszem

Krok 4 z 6

Tak przygotowane, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie z farszem

Krok 5 z 6

Jajko rozbełtać, posmarować nim wierzch każdej części ciasta.

Ciasto francuskie z farszem

Krok 6 z 6

Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st. C.

Ciasto francuskie to wdzięczny składnik wielu dań. Nadaje się zarówno do podawania na słodko, jak i na słono. Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest jednak trudne i bardzo pracochłonne. Na szczęście gotowe ciasto francuskie można bez problemu nabyć w wielu sklepach. Dziś proponujemy ciasto francuskie z farszem wytrawnym, w którym wykorzystamy właśnie takie gotowe ciasto.

Przepis na ciasto francuskie z farszem jest prosty, a składniki farszu można modyfikować według uznania. Proponujemy skomponować je z pieczarek, brokuła, szynki i żółtego sera. Do posmarowania ciasta użyjemy jajka.

Jak przygotować ciasto francuskie z farszem ? Zacznij od przygotowania nadzienia. Pokrój drobno i przesmaż pieczarki, dodając do nich ziarenka smaku uniwersalne WINIARY. Ugotuj brokuła i podziel na małe części. Ostudź składniki i dodaj do nich pokrojoną wędlinę oraz starty ser, wymieszaj.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i nałóż farsz. Następnie zawiń go w ciasto i całość pokrój na mniejsze części. Każdą z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem – dzięki temu nabierze w trakcie pieczenia pięknego, złotego koloru. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto francuskie z farszem na około 15-20 minut.

Tak przygotowane danie nadaje się doskonale na każde domowe przyjęcie. Można je przygotować bardzo szybko, a efekt zachwyci każdego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika