Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
24g / 13%
Węglowodany
18.9g / 11%
Tłuszcze
58.3g / 75%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

+

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Wróć

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Pyza-izeczka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Kiełbasa biała surowa
3 
Cebula
2  łyżeczek
Miód
4  łyżeczek
Musztarda francuska
3  łyżek
Olej
0.5  łyżeczka
Chili
125  ml
Piwo jasne
trochę
Sól
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.04 g
Węglowodany
18.9 g
Tłuszcze
58.29 g
Wartość energetyczna
681.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Biała kiełbasa to wielki przysmak, który najczęściej ma znaczne lepszy skład i smak w porównaniu z innymi tego typu wyrobami. Warto po nią sięgać, zwłaszcza że można przygotować ją na wiele sposobów. Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem jest jednym z nich, w tym wydaniu zadowoli nie tylko amatorów mięs, ale także złocistego trunku!


Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie - w jaki sposób ją przygotować?

Biała kiełbasa może być podana w różnej formie, najbardziej popularną wersją jest jej gotowanie (parzenie). Warto jednak urozmaicić menu i podać ją inaczej, niż w klasycznej wersji. Pieczona biała kiełbasa sprawdzi się idealnie w marynacie z musztardy i piwa. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a potrzebne składniki nie są szczególnie wyszukane. Do zrobienia tego niepowtarzalnego w smaku dania, potrzebujemy białej kiełbasy surowej, miodu, musztardy, odrobiny piwa, cebuli, oleju, chili oraz soli. Pracę zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w cienkie półplasterki, a następnie podsmażenia jej i doprawienia solą na rozgrzanym oleju. W kolejnym kroku należy przełożyć cebulę do naczynia żaroodpornego, dodać chili, wymieszać i nałożyć surową białą kiełbasę. Nie trzeba rozdzielać pętek, ale każdy kawałek powinien zostać nakłuty wykałaczką w kilku miejscach. Następnie należy wymieszać miód z musztardą i gotową mieszanką posmarować kiełbasę, dolewając do naczynia odmierzoną ilość jasnego piwa. Wyżej wymienione czynności nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Ostatnim etapem jest pieczenie w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Od czasu do czasu warto polać kiełbasę sosem powstałym przy pieczeniu. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie francuskiej to idealny smak oraz aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza!


Tak przygotowaną pieczoną białą kiełbasę, podawaj na ciepło, najlepiej ze świeżym pieczywem. Spróbuj też przepisu z Niemiec na kiełbasę z jarmużem w stylu północnoniemieckim. Smacznego!


Prosto i na każdą okazję - biała kiełbasa pieczona w musztardzie

Biała kiełbasa sprawdzi się idealnie, zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez niej, ciężko wyobrazić sobie syto zastawiony wielkanocny stół. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie i miodzie, to świetny pomysł na rodzinne przyjęcie, albo prosty i sprawdzony pomysł na obiad. Szybkość przygotowania, wykwintny smak oraz uniwersalność tego dania sprawia, że biała kiełbasa króluje na stołach Polaków, kusząc swoim aromatem i smakiem wszystkich zasiadających do posiłku. Warto wspomnieć, że biała kiełbasa, choć wpisała się w tradycyjną polską kuchnię, została wynaleziona w Niemczech. Nasza Polska receptura znacznie różni się od pierwowzoru, jednak wielokrotnie została ona doceniona przez odwiedzających nasz kraj. Mówi się, że to właśnie Polska jest niekwestionowanym liderem w produkcji białej kiełbasy. My zgadzamy się z tym zdaniem i zapraszamy do wypróbowania przepisu.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.
  • Krok 3

    5 min
    Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.
  • Krok 4

    40 min
    Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.
  • Krok 5

    1 min
    Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.
Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 1 z 5

Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 2 z 5

Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 3 z 5

Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 4 z 5

Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 5 z 5

Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Dominika

Robię ja dość często tylko w ostrzejszej wersji , jest przepyszna 😀.

Winiary
Expert

Dominika, co jeszcze dodajesz, żeby podkręcić ostrość? Chętnie się dowiemy. 😊

I Irena

Właśnie przygotowuję. Czekem na efekt. 🙄

Winiary
Expert

Irena, daj znać czy smakowało 😊

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

    Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

    1 godz 18 min Łatwy
  • Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

    Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

    35 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Żurek z ziemniakami

    Żurek z ziemniakami

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu