Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie
Dodaj do CookBook

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

(1)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Kiełbasa biała surowa
3 
Cebula
2  łyżeczek
Miód
4  łyżeczek
Musztarda francuska
3  łyżek
Olej
0.5  łyżeczka
Chili
125  ml
Piwo jasne
trochę
Sól
trochę
Sos chrzanowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.9 g
Wartość energetyczna
681.5 kcal
Tłuszcze
58.3 g
Białko
24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Biała kiełbasa to wielki przysmak, który najczęściej ma znaczne lepszy skład i smak w porównaniu z innymi tego typu wyrobami. Warto po nią sięgać, zwłaszcza że można przygotować ją na wiele sposobów. Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem jest jednym z nich, w tym wydaniu zadowoli nie tylko amatorów mięs, ale także złocistego trunku!


Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie - w jaki sposób ją przygotować?

Biała kiełbasa może być podana w różnej formie, najbardziej popularną wersją jest jej gotowanie (parzenie). Warto jednak urozmaicić menu i podać ją inaczej, niż w klasycznej wersji. Pieczona biała kiełbasa sprawdzi się idealnie w marynacie z musztardy i piwa. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a potrzebne składniki nie są szczególnie wyszukane. Do zrobienia tego niepowtarzalnego w smaku dania, potrzebujemy białej kiełbasy surowej, miodu, musztardy, odrobiny piwa, cebuli, oleju, chili oraz soli. Pracę zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w cienkie półplasterki, a następnie podsmażenia jej i doprawienia solą na rozgrzanym oleju. W kolejnym kroku należy przełożyć cebulę do naczynia żaroodpornego, dodać chili, wymieszać i nałożyć surową białą kiełbasę. Nie trzeba rozdzielać pętek, ale każdy kawałek powinien zostać nakłuty wykałaczką w kilku miejscach. Następnie należy wymieszać miód z musztardą i gotową mieszanką posmarować kiełbasę, dolewając do naczynia odmierzoną ilość jasnego piwa. Wyżej wymienione czynności nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Ostatnim etapem jest pieczenie w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Od czasu do czasu warto polać kiełbasę sosem powstałym przy pieczeniu. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie francuskiej to idealny smak oraz aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza!


Tak przygotowaną pieczoną białą kiełbasę, podawaj na ciepło, najlepiej ze świeżym pieczywem. Spróbuj też przepisu z Niemiec na kiełbasę z jarmużem w stylu północnoniemieckim. Smacznego!


Prosto i na każdą okazję - biała kiełbasa pieczona w musztardzie

Biała kiełbasa sprawdzi się idealnie, zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez niej, ciężko wyobrazić sobie syto zastawiony wielkanocny stół. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie i miodzie, to świetny pomysł na rodzinne przyjęcie, albo prosty i sprawdzony pomysł na obiad. Szybkość przygotowania, wykwintny smak oraz uniwersalność tego dania sprawia, że biała kiełbasa króluje na stołach Polaków, kusząc swoim aromatem i smakiem wszystkich zasiadających do posiłku. Warto wspomnieć, że biała kiełbasa, choć wpisała się w tradycyjną polską kuchnię, została wynaleziona w Niemczech. Nasza Polska receptura znacznie różni się od pierwowzoru, jednak wielokrotnie została ona doceniona przez odwiedzających nasz kraj. Mówi się, że to właśnie Polska jest niekwestionowanym liderem w produkcji białej kiełbasy. My zgadzamy się z tym zdaniem i zapraszamy do wypróbowania przepisu.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.
  • Krok 3

    5 min
    Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.
  • Krok 4

    40 min
    Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.
  • Krok 5

    1 min
    Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.
Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 1 z 5

Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 2 z 5

Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 3 z 5

Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 4 z 5

Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 5 z 5

Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

Dominika

Robię ja dość często tylko w ostrzejszej wersji , jest przepyszna 😀.
Anonim (niezweryfikowany) 12/02/2021-03:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-03:36 CEST
Dominika, co jeszcze dodajesz, żeby podkręcić ostrość? Chętnie się dowiemy. 😊
4

Irena

Właśnie przygotowuję. Czekem na efekt. 🙄
Anonim (niezweryfikowany) 11/20/2021-05:24 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-03:36 CEST
Irena, daj znać czy smakowało 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biała kapusta gotowana na słodko

    Biała kapusta gotowana na słodko

    52 min Łatwy
  • Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

    Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Mini-pie z białą kiełbasą

    Mini-pie z białą kiełbasą

    1 godz 5 min Łatwy
  • Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem i czerwoną papryką

    Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem i czerwoną papryką

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu