MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
76 58.2g / 76%
10 18.9g / 10%
14 24g / 14%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

(1)
55 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Pyza-izeczka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Kiełbasa biała surowa
3 
Cebula
2  łyżeczek
Miód
4  łyżeczek
Musztarda francuska
3  łyżek
Olej
0.5  łyżeczka
Chili
125  ml
Piwo jasne
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.9 g
Wartość energetyczna
681.49 kcal
Tłuszcze
58.29 g
Białko
24.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Biała kiełbasa to wielki przysmak, który najczęściej ma znaczne lepszy skład i smak w porównaniu z innymi tego typu wyrobami. Warto po nią sięgać, zwłaszcza że można przygotować ją na wiele sposobów. Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem jest jednym z nich, w tym wydaniu zadowoli nie tylko amatorów mięs, ale także złocistego trunku!


Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie - w jaki sposób ją przygotować?

Biała kiełbasa może być podana w różnej formie, najbardziej popularną wersją jest jej gotowanie (parzenie). Warto jednak urozmaicić menu i podać ją inaczej, niż w klasycznej wersji. Pieczona biała kiełbasa sprawdzi się idealnie w marynacie z musztardy i piwa. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a potrzebne składniki nie są szczególnie wyszukane. Do zrobienia tego niepowtarzalnego w smaku dania, potrzebujemy białej kiełbasy surowej, miodu, musztardy, odrobiny piwa, cebuli, oleju, chili oraz soli. Pracę zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w cienkie półplasterki, a następnie podsmażenia jej i doprawienia solą na rozgrzanym oleju. W kolejnym kroku należy przełożyć cebulę do naczynia żaroodpornego, dodać chili, wymieszać i nałożyć surową białą kiełbasę. Nie trzeba rozdzielać pętek, ale każdy kawałek powinien zostać nakłuty wykałaczką w kilku miejscach. Następnie należy wymieszać miód z musztardą i gotową mieszanką posmarować kiełbasę, dolewając do naczynia odmierzoną ilość jasnego piwa. Wyżej wymienione czynności nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Ostatnim etapem jest pieczenie w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Od czasu do czasu warto polać kiełbasę sosem powstałym przy pieczeniu. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie francuskiej to idealny smak oraz aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza!


Tak przygotowaną pieczoną białą kiełbasę, podawaj na ciepło, najlepiej ze świeżym pieczywem. Spróbuj też przepisu z Niemiec na kiełbasę z jarmużem w stylu północnoniemieckim. Smacznego!


Prosto i na każdą okazję - biała kiełbasa pieczona w musztardzie

Biała kiełbasa sprawdzi się idealnie, zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez niej, ciężko wyobrazić sobie syto zastawiony wielkanocny stół. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie i miodzie, to świetny pomysł na rodzinne przyjęcie, albo prosty i sprawdzony pomysł na obiad. Szybkość przygotowania, wykwintny smak oraz uniwersalność tego dania sprawia, że biała kiełbasa króluje na stołach Polaków, kusząc swoim aromatem i smakiem wszystkich zasiadających do posiłku. Warto wspomnieć, że biała kiełbasa, choć wpisała się w tradycyjną polską kuchnię, została wynaleziona w Niemczech. Nasza Polska receptura znacznie różni się od pierwowzoru, jednak wielokrotnie została ona doceniona przez odwiedzających nasz kraj. Mówi się, że to właśnie Polska jest niekwestionowanym liderem w produkcji białej kiełbasy. My zgadzamy się z tym zdaniem i zapraszamy do wypróbowania przepisu.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.
  • Krok 3

    5 min
    Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.
  • Krok 4

    40 min
    Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.
  • Krok 5

    1 min
    Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.
Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 1 z 5

Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 2 z 5

Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 3 z 5

Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 4 z 5

Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.

Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Krok 5 z 5

Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite