Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2 łyżek
Olej
2 ząbków
Czosnek
1 szczypta
Sól
2 szczypt
Pieprz
1 porcja
Rukola
40 dag
Makaron
50 dag
Pierś z kurczaka
10 dag
Boczek wędzony
300 g
Śmietanka, płyn, światło (krem kawowy lub krem stołowy)
400 ml
Woda
50 dag
Pieczarki
20 dag
Ser żółty
1 porcja
Zielone oliwki
1 łyżka
Suszone pomidory

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
448.29 kcal
Tłuszcze
21.05 g
Białko
25.61 g
Węglowodany
35.79 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
8 min
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam i odstawiam.
Krok 2
5 min
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę.
Krok 3
6 min
Pieczarki myję, kroję w plasterki i podduszam do odparowania większości płynu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowań Pomysł na... wsypuję do naczynia, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie wlewam zimną wodę i roztrzepuję, aż całość się połączy.
Krok 5
8 min
Piersi kurczaka myję, osuszam i kroję na kawałki. Wrzucam na rozgrzany olej na patelnię i smażę kilka minut aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
5 min
Na patelnię z mięsem wlewam mieszankę Pomysł na..., przykrywam pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu przez 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje zdejmuję patelnię z ognia.
Krok 7
3 min
Całość dokładnie mieszam, przyprawiam do smaku. Makaron z dodatkami przekładam do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem.
Krok 8
30 min
Wierzch dekoruję połówkami oliwek i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Naczynie z makaronem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę około 30 minut. Podaję na ciepło.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 1 z 8

Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam i odstawiam.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 2 z 8

Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 3 z 8

Pieczarki myję, kroję w plasterki i podduszam do odparowania większości płynu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 4 z 8

Zawartość opakowań Pomysł na... wsypuję do naczynia, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie wlewam zimną wodę i roztrzepuję, aż całość się połączy.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 5 z 8

Piersi kurczaka myję, osuszam i kroję na kawałki. Wrzucam na rozgrzany olej na patelnię i smażę kilka minut aż mięso będzie miękkie.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 6 z 8

Na patelnię z mięsem wlewam mieszankę Pomysł na..., przykrywam pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu przez 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje zdejmuję patelnię z ognia.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 7 z 8

Całość dokładnie mieszam, przyprawiam do smaku. Makaron z dodatkami przekładam do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 8 z 8

Wierzch dekoruję połówkami oliwek i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Naczynie z makaronem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę około 30 minut. Podaję na ciepło.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym to pomysł na sycący, treściwy obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Jak przygotować zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym? Przepis nie jest skomplikowany. Zacząć należy od ugotowania makaronu al dente. Następnie na patelni podsmażamy kolejne składniki: cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, boczek pokrojony w kostkę. Pieczarki pokrojone w plasterki warto poddusić w osobnym naczyniu, by można było odparować płyn i doprawić je solą, pieprzem i sosem sojowym. Na oleju należy też podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.

Sos śmietanowo-ziołowy przygotowujemy rozpuszczając „Pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym” WINIARY w 300 gramach śmietany 18% i 400 ml zimnej wody. Wlewamy sos na patelnię z kurczakiem i dusimy przez 5 minut, do zgęstnienia sosu.

Mieszamy wszystkie przygotowane składniki zapiekanki (makaron, warzywa, kurczak z sosem) i przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodając starty żółty ser. Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym będzie gotowa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika