Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaczane talarki

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Ziemniaki
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
ZIARENKA SMAKU Przyprawa uniwersalna 75g
5 g
Zioła prowansalskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.4 g
Wartość energetyczna
111.11 kcal
Węglowodany
16.03 g
Tłuszcze
4.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki.
Krok 2
1 min
Wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy z dwóch stron, przyprószamy solą.
Krok 3
2 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy talarki i pieczemy na dużym ogniu około 2 minuty z każdej strony po czym zmniejszamy ogień,
Krok 4
1 min
Przyprawiamy papryką, ziarenkami smaku, ziołami i dodajemy rozgnieciony czosnek.
Krok 5
20 min
Pieczemy przez 15-20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby przypiekły się z dwóch stron.
Krok 6
1 min
Podajemy na gorąco.
Ziemniaczane talarki

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki.

Ziemniaczane talarki

Krok 2 z 6

Wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy z dwóch stron, przyprószamy solą.

Ziemniaczane talarki

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy talarki i pieczemy na dużym ogniu około 2 minuty z każdej strony po czym zmniejszamy ogień,

Ziemniaczane talarki

Krok 4 z 6

Przyprawiamy papryką, ziarenkami smaku, ziołami i dodajemy rozgnieciony czosnek.

Ziemniaczane talarki

Krok 5 z 6

Pieczemy przez 15-20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby przypiekły się z dwóch stron.

Ziemniaczane talarki

Krok 6 z 6

Podajemy na gorąco.

Ziemniaki są bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni. Mogą stanowić dodatek do obiadu w formie puree, składnik zapiekanki, materiał do frytek i różnych innych potraw. To właśnie dzięki tej różnorodności tak chętnie sięgamy po to warzywo. Dziś proponujemy kolejną jego odsłonę – ziemniaczane talarki . Prosty i smaczny dodatek, który z pewnością często będzie gościć na twoim stole, jeśli choć raz go wypróbujesz.

Jak przygotować ziemniaczane talarki? Przepis jest bardzo prosty! Ziemniaki (około 3 sztuki na porcję) należy obrać, umyć i pokroić w talarki. Następnie osuszamy je za pomocą papierowych ręczników i oprószamy solą.

Rozgrzewamy na patelni oliwę i przysmażamy talarki na dużym ogniu przez około 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień. Doprawiamy ziemniaki papryką, przyprawą ziarenka smaku uniwersalne WINIARY oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy ząbek czosnku – rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę.

Przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, często mieszając, aby talarki przypiekły się z obu stron. Ziemniaczane talarki podajemy na gorąco.

Ziemniaczane talarki można podawać do mięs i sałatek. Mogą też stanowić samodzielne danie – w tym przypadku dobrze okrasić je np. podsmażanym boczkiem, cebulką lub prażonymi pestkami słonecznika.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika