Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ziemniaczane talarki
Dodaj do CookBook

Ziemniaczane talarki

(5)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Ziemniaki
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
ZIARENKA SMAKU Przyprawa uniwersalna 75g
5  g
Zioła prowansalskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.4 g
Wartość energetyczna
293.4 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ziemniaki są bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni. Mogą stanowić dodatek do obiadu w formie puree, składnik zapiekanki, materiał do frytek i różnych innych potraw. To właśnie dzięki tej różnorodności tak chętnie sięgamy po to warzywo. Dziś proponujemy kolejną jego odsłonę – ziemniaczane talarki . Prosty i smaczny dodatek, który z pewnością często będzie gościć na twoim stole, jeśli choć raz go wypróbujesz.

Jak przygotować ziemniaczane talarki? Przepis jest bardzo prosty! Ziemniaki (około 3 sztuki na porcję) należy obrać, umyć i pokroić w talarki. Następnie osuszamy je za pomocą papierowych ręczników i oprószamy solą.

Rozgrzewamy na patelni oliwę i przysmażamy talarki na dużym ogniu przez około 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień. Doprawiamy ziemniaki papryką, przyprawą ziarenka smaku uniwersalne WINIARY oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy ząbek czosnku – rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę.

Przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, często mieszając, aby talarki przypiekły się z obu stron. Ziemniaczane talarki podajemy na gorąco.

Ziemniaczane talarki można podawać do mięs i sałatek. Mogą też stanowić samodzielne danie – w tym przypadku dobrze okrasić je np. podsmażanym boczkiem, cebulką lub prażonymi pestkami słonecznika.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki.
  • Krok 2

    1 min
    Wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy z dwóch stron, przyprószamy solą.
  • Krok 3

    2 min
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy talarki i pieczemy na dużym ogniu około 2 minuty z każdej strony po czym zmniejszamy ogień,
  • Krok 4

    1 min
    Przyprawiamy papryką, ziarenkami smaku, ziołami i dodajemy rozgnieciony czosnek.
  • Krok 5

    20 min
    Pieczemy przez 15-20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby przypiekły się z dwóch stron.
  • Krok 6

    1 min
    Podajemy na gorąco.
Ziemniaczane talarki

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki.

Ziemniaczane talarki

Krok 2 z 6

Wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy z dwóch stron, przyprószamy solą.

Ziemniaczane talarki

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy talarki i pieczemy na dużym ogniu około 2 minuty z każdej strony po czym zmniejszamy ogień,

Ziemniaczane talarki

Krok 4 z 6

Przyprawiamy papryką, ziarenkami smaku, ziołami i dodajemy rozgnieciony czosnek.

Ziemniaczane talarki

Krok 5 z 6

Pieczemy przez 15-20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aby przypiekły się z dwóch stron.

Ziemniaczane talarki

Krok 6 z 6

Podajemy na gorąco.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

5

Jan

Mariola, a bo to niby czemu?
Anonim (niezweryfikowany) 03/27/2024-05:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Mariola

Masakra, na oliwie nie można robić takich rzeczy. Chociaż zmieszać pół
Na pół …
Anonim (niezweryfikowany) 03/16/2024-05:34 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    1 godz 12 min Łatwy
  • Przepis na placki ziemniaczane

    Przepis na placki ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Krokiety ziemniaczane

    Krokiety ziemniaczane

    52 min Łatwy
  • Pączki ziemniaczane

    Pączki ziemniaczane

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu