Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 77

Dania na jesień – kuchenny sposób na deszcze i chłody 

Nasza domowa kuchnia różni się w zależności od aktualnej pory roku. W cieplejsze miesiące chętniej przygotowujemy potrawy orzeźwiające i słodkie, natomiast w chłodne – rozgrzewające. Korzystamy też z różnych składników sezonowych, które w danym czasie dostępne są w sklepach i na targowiskach. Choć mrożonki można kupić przez cały rok, to świeże warzywa i owoce sprawdzają się po prostu lepiej, a w sezonie – są tańsze. Dlatego warto sięgać po różne dania. Na jesień polecamy przede wszystkim rozgrzewające zupy, pożywne gulasze oraz pieczone warzywa i owoce. Sprawdź nasze przepisy na dania na jesień i ciesz się tą porą roku wraz ze wszystkimi jej smakami. 

Dania na jesień – rozgrzewające zupy 

Rozgrzewające zupy to idealne dania na jesień. Przygotować je można z różnych sezonowych składników, takich jak na przykład dynia. Zupa krem z dyni, wzbogacona o rozgrzewające przyprawy (ostrą paprykę, imbir, czosnek) odegna jesienne chłody. Warto też sięgnąć po inne zupy, na przykład z soczewicą – tu także ważną rolę odgrywają rozmaite przyprawy, które dodadzą jej charakteru i rozgrzewających właściwości. 

Dania na jesień – sezonowe warzywa i owoce 

Jesienią na sklepowych półkach pojawia się wiele sezonowych warzyw. Poza wspomnianą dynią znajdziemy tam cukinię, bakłażana czy rozmaite grzyby leśne. Nadają się do przygotowania wspomnianych zup, ale doskonale wypadają także w zapiekankach. Poszczególne warzywa mogą być traktowane jako podstawa zapiekanych dań na jesień – wystarczy przygotować odpowiedni farsz do zapiekanki z cukinii, papryki czy bakłażana. Można też przygotować jedną z wielu zapiekanek makaronowych – gotujemy makaron, dodajemy wybrane składniki, zalewamy sosem na bazie śmietany i posypujemy tartym serem. To prosty sposób na jesienne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. 

Warto też skorzystać z jesiennych owoców. Dania na jesień można wzbogacić o dodatek jabłek czy śliwek – idealnie sprawdzą się z mięsami, na przykład z kaczką. Można też przygotować z nimi smaczne desery – ciasta, placki czy po prostu zapiec pod kruszonką.  

Wypróbuj nasze przepisy na dania na jesień, dzięki którym łatwiej będzie pokonać jesienną chandrę.