Zupa krem z dyni
58min
Łatwy
4
płaskich łyżek
2
kg
Dynia
2
Marchew
5
ząbków
1
łyżeczka
Korzeń imbiru
1
pęczek
Natka pietruszki
2
płaskich łyżek
Oliwa
trochę
Pieprz
20
g
Grzanki
.
Wartości odżywcze
Białko
3.44 g
Węglowodany
21.13 g
Tłuszcze
2.51 g
Wartość energetyczna
107.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
10 min
Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
5 min
Wymieszaj w misce z Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY, łyżką oliwy i czosnkiem.
Krok 3
15 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.
Krok 4
20 min
Następnie przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut.
Krok 5
5 min
Na koniec zmiksuj blenderem, dopraw imbirem, pieprzem i Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY do smaku.
Krok 6
3 min
Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy.
Nie bez powodu dynia jest nazywana królową jesieni. Nie tylko kojarzy się z nią dzięki swojemu kolorowi, ale też dodaje smaku wielu tradycyjnym daniom. Obowiązkowym punktem w jesiennym menu jest zupa krem z dyni. Doskonałą bazą dla jej stworzenia jest dynia muszkatołowa. Wyróżnia ją soczysty i lekko owocowy miąższ, którego smak doskonale podkreśla świeży lub suszony imbir.
Nasz przepis na zupę z dyni jest wyjątkowo prosty, ale pozwala wyczarować pyszne i sycące danie. Całość zajmie Ci około godziny. Zacznij od umycia dyni i marchewki. Obierz je i pokrój w duże kostki. Następnie wymieszaj z Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY, oliwą oraz czosnkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i rozłóż całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz warzywa do miękkości.
Później przełóż je do garnka i zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj przez 20 minut. Ponieważ to zupa krem dyniowa, zmiksuj ją blenderem, dodaj imbir, pieprz i Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY do smaku. Serwuj krem z dyni z grzankami, posypany świeżą natką pietruszki i kolendrą. Zamiast grzanek możesz użyć groszku ptysiowego. Wykorzystaj ulubione dodatki, takie jak makaron i kluski. Doskonale sprawdzi się ona jako pożywny obiad na każdy dzień tygodnia.
Nasz przepis na zupę z dyni jest wyjątkowo prosty, ale pozwala wyczarować pyszne i sycące danie. Całość zajmie Ci około godziny. Zacznij od umycia dyni i marchewki. Obierz je i pokrój w duże kostki. Następnie wymieszaj z Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY, oliwą oraz czosnkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i rozłóż całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz warzywa do miękkości.
Później przełóż je do garnka i zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj przez 20 minut. Ponieważ to zupa krem dyniowa, zmiksuj ją blenderem, dodaj imbir, pieprz i Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY do smaku. Serwuj krem z dyni z grzankami, posypany świeżą natką pietruszki i kolendrą. Zamiast grzanek możesz użyć groszku ptysiowego. Wykorzystaj ulubione dodatki, takie jak makaron i kluski. Doskonale sprawdzi się ona jako pożywny obiad na każdy dzień tygodnia.
Komentarze 2