Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni

2
58 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Dynia
2 
Marchew
5 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Korzeń imbiru
1 pęczek
Natka pietruszki
2 płaskich łyżek
Oliwa
1 trochę
Pieprz
20 g
Grzanki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
107.14 kcal
Tłuszcze
2.51 g
Białko
3.44 g
Węglowodany
21.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
10 min
Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
5 min
Wymieszaj w misce z Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY, łyżką oliwy i czosnkiem.
Krok 3
15 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.
Krok 4
20 min
Następnie przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut.
Krok 5
5 min
Na koniec zmiksuj blenderem, dopraw imbirem, pieprzem i Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY do smaku.
Krok 6
3 min
Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy.
Zupa krem z dyni

Krok 1 z 6

Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Zupa krem z dyni

Krok 2 z 6

Wymieszaj w misce z Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY, łyżką oliwy i czosnkiem.

Zupa krem z dyni

Krok 3 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.

Zupa krem z dyni

Krok 4 z 6

Następnie przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut.

Zupa krem z dyni

Krok 5 z 6

Na koniec zmiksuj blenderem, dopraw imbirem, pieprzem i Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY do smaku.

Zupa krem z dyni

Krok 6 z 6

Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy.

Nie bez powodu dynia jest nazywana królową jesieni. Nie tylko kojarzy się z nią dzięki swojemu kolorowi, ale też dodaje smaku wielu tradycyjnym daniom. Obowiązkowym punktem w jesiennym menu jest zupa krem z dyni. Doskonałą bazą dla jej stworzenia jest dynia muszkatołowa. Wyróżnia ją soczysty i lekko owocowy miąższ, którego smak doskonale podkreśla świeży lub suszony imbir.

Nasz przepis na zupę z dyni jest wyjątkowo prosty, ale pozwala wyczarować pyszne i sycące danie. Całość zajmie Ci około godziny. Zacznij od umycia dyni i marchewki. Obierz je i pokrój w duże kostki. Następnie wymieszaj z Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY, oliwą oraz czosnkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i rozłóż całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz warzywa do miękkości.

Później przełóż je do garnka i zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj przez 20 minut. Ponieważ to zupa krem dyniowa, zmiksuj ją blenderem, dodaj imbir, pieprz i Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY do smaku. Serwuj krem z dyni z grzankami, posypany świeżą natką pietruszki i kolendrą. Zamiast grzanek możesz użyć groszku ptysiowego. Wykorzystaj ulubione dodatki, takie jak makaron i kluski. Doskonale sprawdzi się ona jako pożywny obiad na każdy dzień tygodnia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kacper
.

super jest

Pokaż więcej komentarzy