Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczona dynia piżmowa
Dodaj do CookBook

Pieczona dynia piżmowa

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Garden Gourmet Sensational Mielone
2 
Dynia piżmowa
trochę
Oliwa do smażenia
45  g
Orzechy pekan
1 
Jabłko
35  g
Żurawina suszona
150  g
Komosa ryżowa, czyli kasza quinoa
100  g
Żurawina (świeża lub mrożona)
1  łyżka
Syrop z agawy
2  gałązek
Rozmaryn świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
76.3 g
Wartość energetyczna
506.8 kcal
Tłuszcze
16.2 g
Białko
20.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesień w kuchni nieodłącznie kojarzy się dynią i licznymi potrawami, jakie możesz z niej przygotować. Jest to bardzo uniwersalny składnik, który świetnie sprawdzi się jako baza zup, sałatek, sosów oraz pieczeni – również tych wegetariańskich i wegańskich. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Przekonaj się, jak pyszna jest pieczona dynia piżmowa przygotowana według naszego przepisu.


Dynia piżmowa faszerowana - jesienny dar natury

Niezwykła w swojej prostocie, pieczona dynia piżmowa to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. W tym przepisie dodatkiem do dyni są owoce – żurawina i jabłka oraz orzechy. Ale to nie wszystko. Dynia skrywa jeszcze komosę ryżową i wegańskie mięso mielone od Garden Gourmet. Takie połączenie może być zaskakujące, ale jednocześnie bardzo smaczne i odpowiednie dla wegan oraz wegetarian! Choć wiemy, że takie danie polubią także fani mięsnych potraw. Już po pierwszym kęsie trudno się oderwać.

Jeśli w kuchni czeka dynia piżmowa – przepis poniżej pomoże Ci ją wykorzystać i przygotować coś dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich. Smacznego!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200 ℃ (180 ℃ w przypadku pieców konwekcyjnych). Przekrój dynię wzdłuż na pół i usuń nasiona. Pokrojone boki natrzyj oliwą z oliwek, posyp lekko solą i pieprzem. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
  • Krok 2

    40 min
    Piecz dynie przez około 40 minut, obracając je, aż będą miękkie i lekko brązowe.
  • Krok 3

    5 min
    Drobno posiekaj orzechy i suszoną żurawinę, a jabłko pokrój na małe kawałki. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Drobno posiekaj zioła i zostaw trochę do podania na koniec.
  • Krok 4

    5 min
    Wegańskie mięso mielone podsmaż na oliwie na dużej patelni, aż się lekko zrumieni. Dodaj zioła, kawałki jabłek, orzechy i żurawinę i kontynuuj gotowanie przez 3-4 minuty. Następnie dodaj ugotowaną komosę ryżową i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Wyjmij dynie z piekarnika. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, a następnie za pomocą łyżki usuń część ugotowanego miąższu. Wyjętą dynię pokrój na kawałki i wymieszaj z mieszanką komosy ryżowej oraz mielonego mięsa. Ponownie napełnij dynie farszem i podgrzej je w piekarniku przez 10 minut przed podaniem.
  • Krok 6

    5 min
    Umieść świeżą żurawinę w małym rondlu i dodaj tyle wody, aby przykryła owoce. Dodaj syrop z agawy i duś, aż żurawina pęknie. Dynię podawaj z żurawiną i rozmarynem.
Pieczona dynia piżmowa

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200 ℃ (180 ℃ w przypadku pieców konwekcyjnych). Przekrój dynię wzdłuż na pół i usuń nasiona. Pokrojone boki natrzyj oliwą z oliwek, posyp lekko solą i pieprzem. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.

Pieczona dynia piżmowa

Krok 2 z 6

Piecz dynie przez około 40 minut, obracając je, aż będą miękkie i lekko brązowe.

Pieczona dynia piżmowa

Krok 3 z 6

Drobno posiekaj orzechy i suszoną żurawinę, a jabłko pokrój na małe kawałki. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Drobno posiekaj zioła i zostaw trochę do podania na koniec.

Pieczona dynia piżmowa

Krok 4 z 6

Wegańskie mięso mielone podsmaż na oliwie na dużej patelni, aż się lekko zrumieni. Dodaj zioła, kawałki jabłek, orzechy i żurawinę i kontynuuj gotowanie przez 3-4 minuty. Następnie dodaj ugotowaną komosę ryżową i dokładnie wymieszaj.

Pieczona dynia piżmowa

Krok 5 z 6

Wyjmij dynie z piekarnika. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, a następnie za pomocą łyżki usuń część ugotowanego miąższu. Wyjętą dynię pokrój na kawałki i wymieszaj z mieszanką komosy ryżowej oraz mielonego mięsa. Ponownie napełnij dynie farszem i podgrzej je w piekarniku przez 10 minut przed podaniem.

Pieczona dynia piżmowa

Krok 6 z 6

Umieść świeżą żurawinę w małym rondlu i dodaj tyle wody, aby przykryła owoce. Dodaj syrop z agawy i duś, aż żurawina pęknie. Dynię podawaj z żurawiną i rozmarynem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    1 godz 42 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu