Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień w kuchni nieodłącznie kojarzy się dynią i licznymi potrawami, jakie możesz z niej przygotować. Jest to bardzo uniwersalny składnik, który świetnie sprawdzi się jako baza zup, sałatek, sosów oraz pieczeni – również tych wegetariańskich i wegańskich. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Przekonaj się, jak pyszna jest pieczona dynia piżmowa przygotowana według naszego przepisu.
Dynia piżmowa faszerowana - jesienny dar natury
Niezwykła w swojej prostocie, pieczona dynia piżmowa to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. W tym przepisie dodatkiem do dyni są owoce – żurawina i jabłka oraz orzechy. Ale to nie wszystko. Dynia skrywa jeszcze komosę ryżową i wegańskie mięso mielone od Garden Gourmet. Takie połączenie może być zaskakujące, ale jednocześnie bardzo smaczne i odpowiednie dla wegan oraz wegetarian! Choć wiemy, że takie danie polubią także fani mięsnych potraw. Już po pierwszym kęsie trudno się oderwać.
Jeśli w kuchni czeka dynia piżmowa – przepis poniżej pomoże Ci ją wykorzystać i przygotować coś dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200 ℃ (180 ℃ w przypadku pieców konwekcyjnych). Przekrój dynię wzdłuż na pół i usuń nasiona. Pokrojone boki natrzyj oliwą z oliwek, posyp lekko solą i pieprzem. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
Piecz dynie przez około 40 minut, obracając je, aż będą miękkie i lekko brązowe.
Drobno posiekaj orzechy i suszoną żurawinę, a jabłko pokrój na małe kawałki. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Drobno posiekaj zioła i zostaw trochę do podania na koniec.
Wegańskie mięso mielone podsmaż na oliwie na dużej patelni, aż się lekko zrumieni. Dodaj zioła, kawałki jabłek, orzechy i żurawinę i kontynuuj gotowanie przez 3-4 minuty. Następnie dodaj ugotowaną komosę ryżową i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij dynie z piekarnika. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, a następnie za pomocą łyżki usuń część ugotowanego miąższu. Wyjętą dynię pokrój na kawałki i wymieszaj z mieszanką komosy ryżowej oraz mielonego mięsa. Ponownie napełnij dynie farszem i podgrzej je w piekarniku przez 10 minut przed podaniem.
Umieść świeżą żurawinę w małym rondlu i dodaj tyle wody, aby przykryła owoce. Dodaj syrop z agawy i duś, aż żurawina pęknie. Dynię podawaj z żurawiną i rozmarynem.